Времето, за което крадците могат да отключат вратата на дома ви, е 5 минути. Ключарите съветват да се слагат брави с по-висока степен на сигурност. Но те само забавят крадците, не предотвратяват влизането им в апартамента или къщата. 

"Има инструмент, който отключва като с ключ и не оставя видими следи", споделя ключар, цитиран от Нова тв. По думите му ако апартаментът има охранителна система, крадците могат да използват заглушители. 

"Съществуват системи, които неутрализират заглушаването. Ние обаче разбираме за това", разказват специалистите. В зависимост от това с каква информация разполагат, методите за проникване са от всякакво естество.

Охраната на жилища от тип апартамент е доста по-лесна от къщи и дворове, където има много повече опции за проникване. СОТ не е охрана, която е навсякъде. Алармата просто минимизира щетите.

Експертите съветват да не се държат големи суми и ценности в домовете, особено хората, които пътуват за Нова година в чужбина. Тези, които имат в жилищата си каси, е хубаво да бъдат прикрепени за пода, за да не бъдат лесно отнети целите каси. 

В 80% от случаите крадците влизат през прозорците. Те се отварят с една обикновена отвертка, без да се вдига шум. Често се случва престъпници да влизат, докато хората са си вкъщи. Обири често стават между 19:00 - 22:00 вечерта. 

Специална система за антивзлом за пвц дограма може да предотврати влизането на крадци в дома, отбелязват специалистите. Тя затруднява изключително много крадците. Хората могат да се подсигурят максимално, но дори и това не гарантира, че няма да бъдат посетени по празниците от неканени гости.