От 15 юни роумингът няма да спре да съществува, нито ще отпадне, нито ще бъде по-скъп. Единствено ще бъде таксуван по друг начин и в полза на българския потребител.

Това каза Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по БНТ.

Той обясни, че във всяка точка на ЕС, включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, входящите обаждания ще са безплатни, а изходящите обаждания, SMS-ите и интернетът ще се таксуват според национални тарифен план и в рамките на неговите лимити.

„Когато лимитите бъдат надхвърлени, тогава ще се таксуват допълнително, но тази добавка няма да бъде по-висока от цените на едро, които са установени с еврорегламента“, обясни Божков.

А според европейските правила добавката към изходящите разговори не може да е повече от 3.2 евроцента (около 6.5 ст.), за допълнителен SMS - 1 евроцент (около 2 ст.) и 7.7 евроцента на допълнителен мегабайт (около 15 ст.).

„Тази надбавка се слага, за да не се правят злоупотреби от страна на потребителите“, обясни Божков.

Той обясни и формулата, по-която ще се изчислява максималното количество данни, които ще могат да се ползват при посещение на държава в ЕС.

„Ако абонаментният Ви план е 30 лв. и той включва неограничено количество ползване на интернет, тогава тези 30 лв. се умножени по две и стават  60 лв. След това се делят на 15 (7.7 евроцента) и се получава 4. Тоест, Вие ще имате възможност да използвате в рамките на вашия план 4 гигабайта интернет“, обясни председателят на КРС.

В зависимост от тарифния план, след изразходването на лимита по тази формула, или ще падне скоростта на пренос на данни, или ще се таксуват допълнителните мегабайти.

Допълнителна цена не може да бъде по-висока от цената на едро“, каза Божков и добави, че два от трита български мобилни оператора вече са фиксирали надбавката – единият на 1.7 ст. на мегабайт, другият – на 1.8 ст.

„Но за да няма злоупотреби, се предвижда да бъде спазвана политиката на справедливото ползване. Когато потребителите са закупили карти от държавата, в която живеят, те няма да имат право да закупуват карти от друга държава в ЕС. Второ, няма да имат право да използват един и същи абонаментен план само за роуминг, без да се ползва за национални разговори“, каза Божков. За това ще следят операторите, които ще имат право да налагат допълнителни цени, ако усетят злоупотреба.