Връщане на депозит в общия случай става, след като при напускане на жилището наемателят удостовери пред наемодателя, че е заплатил всички сметки за периода, в който е обитавал наетия имот. Или поне е държал ключовете за същия, при положение че не е живял там.

Има случаи, когато хазяинът се опитва да получи пари от новия наемател, за да покрие неплатени сметки от стария. Консултант Николай Иванов обяснява как да защитим правата си.

Обикновено при сключване на договор за наем се изготвя и приемо-предавателен протокол. В него, в присъствието и на двете страни, се записват показанията на електромери, водомери, топломери. Описва се и състоянието на жилището към момента, в който наемателят получава държането на имота от наемодателя.

Ако имате такъв протокол и показанията са записани в него, не би следвало да заплащате стари сметки. Но ако нямате, тогава става по-сложно. Затова не пропускайте тази важна подробност при сключване на наемен договор.

По отношение на сметките на Топлофикация не се притеснявайте – те са прогнозни. Така че, ако година по-рано е имало голямо потребление на топла вода например, то сметката за същия месец една година по-късно ще е висока, тъй като Топлофикация очаква отново голямо потребление.

Не липсват и некоректни хазяи, които прилагат цялата си изобретателност, за да измислят повод да не върнат оставения депозит при напускане на наемателя. Те се обосновават с: изгорели крушки, зацапани стени, чешмата в банята/кухнята капе, трябва да се сменят няколко контакта и какво ли още не. Основателни причини за невръщане могат да бъдат неплатени сметки, наем или повреди по жилището.

В случай че вие сте наемодател и нямате основание да задържите сумата от дадения депозит, най-добре е да я върнете на квартирантите, за да си спестите излишни проблеми, съветва адвокат Милена Миткова. Ако наемателят реши, може да ви създаде главоболия, най-малкото като пусне сигнал в НАП, че укривате доходи от наем и т.н.

При отказ да върнете депозита, наемателят може да си го поиска по съдебен път, допълва адвокат Румена Симеонова. Но може и да подаде информация в общината, че давате имот под наем. Ако не сте декларирали това и не плащате данъци – имате сериозен проблем. Затова обмислете нещата добре.