Вече започна истерията по коледното пазаруване. Големите търговски вериги пуснаха своите атрактивни оферти с цел да привлекат повече клиенти. Все по-често можем да видим препълнени пазарски чанти, а по задръстванията до търговските обекти можем да се убедим, че всички са в трескава подготовка за настъпващите семейни празници.

Пикът на пазаруването се очаква да бъде през този уикенд. Специалисти посочват, че през тази събота и неделя ще бъдат изхарчени най-много пари за подаръци.

Показваме ви съветите на специалистите за най-оптимално коледно пазаруване:

1. Разпределете си бюджет

Пазарувайте разумно. Направете си списък с покупки и вземете предвид битовите сметки.

2. Преценете възможностите си, за да не излезете на червено

Българинът тенденциозно купува повече, без да се съобразява какво ще се случи след това. За да избегнете това отделете специален бюджет за коледни подаръци.

3. Никога не пазарувайте гладни

Хапнете нещо преди голямото натоварващо пазаруване. Със сигурност празният стомах е доста лош съветник!

4. Никога не пазарувайте когато сте под нервно напрежение

Отделете си достатъчно време, за да избегнете необмислени покупки.

5. Не пазарувайте с изнервящи „фактори“ около вас

Ревящото дете и нетърпеливият съпруг определено не са добри съмишленици в пазаруването. Те биха изнервили положението около вас.

6. Разгледайте всички стоки

Не се хвърляйте на първото нещо, което видите. Най-вероятно то е сложено там, защото е най-скъпо. Отделете време да разгледате възможно най-много неща и да прецените кое ще бъде най-оптимално за бюджета ви и ще се хареса от получателя.

7. Внимавайте със стоките, които се намират на нивото на очите ви

Средностатистическата домакиня в България е с ръст 1.60 м. Точно там обикновено търговците поставят най-скъпите артикули. Специалистите съветват отново хубаво да се запознаете с всичко, което предлага магазина, за да намерите най-изгодната оферта за вас.

8. Пазарувайте с кошница, а не с количка

Когато напълните кошницата е по-вероятно да си кажете стига със шопинга, докато с количката ще продължавате да пазарувате, дори и някои неща да не са необходими.