На фона на мълчанието на централната банка за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) все повече се увеличават информациите за потенциални инвеститори, готови да спасяват поставения под специален надзор трезор. 

Одиторският доклад за състоянието на КТБ, който е внесен в БНБ още в понеделник, не бе публикуван до редакционното приключване на броя във вторник вечерта. 

Вместо това консорциум между Оманския фонд, EPIC и Джемкорп, заедно с юридическия консултант Фрешфийлд, обяви, че е подготвил проект на екшън план за съвместни действия с централната банка за незабавното отваряне на КТБ. 

Писмо за намерения консорциумът е изпратил до БНБ, Министерския съвет и финансовото министерство. В него се предлага още през тази седмица да се проведат директни дискусии за състоянието на банката.

Освен това финансистът Стоян Александров заяви пред "Сега", че има информация от мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев, че в БНБ е представена още една оферта за оздравяването на банката - отделно от EPIC. От БНБ не отговориха има ли подобна оферта и от кого е направена.

Изпълнителен директор на включената в консорциума Джемкорп е Атанас Бостанджиев. До средата на юли 2014 г. той беше шеф на клона на руската инвестиционна банка ВТБ "Капитал" в британската столица. ВТБ от своя страна продължава да е акционер с малко под 10% в КТБ. Бостанджиев основа Джемкорп веднага след като бе освободен от БТБ през юли.

В писмото на консорциума се посочва още, че различни потенциални инвеститори са проявили интерес да участват в рекапитализацията на КТБ. Те отправят покана към тях да се включат в разговорите с Централната банка. 

Изразява се и готовност при необходимост да бъдат поканени и други инвеститори, които да се присъединят към консорциума на по-късен етап, когато евентуално определени параметри ще бъдат изяснени и за страните ще има по-голяма яснота.

От Оманския фонд припомнят, че още на 10 юли 2014 г. са предложили на среща в БНБ да бъдат избрани нови членове на Надзорния съвет на КТБ и те да поемат управлението на банката. 

Това предложение предполагало новият надзорен съвет да смени Цветан Василев, а БНБ да получи необходимите гаранции за правилното управление на банката. Това не е изненадващо, тъй като в последните месеци Цветан Василев неведнъж заяви, че няма да участва в рекапитализацията на банката.