40 лева за час струва сърфирането край южния плаж в Несебър, а за 30 минути търсачите на силни усещания плащат 20 лв. Клубът за сърф там предлага обучение за начинаещи и курсове за напреднали, като се осигурява екипировка, платно и дъска.

За сърфиране с инструктор обаче се доплаща още 20 лева. След 2-часов урок новак може да се задържи над водата, а 6 часа тренировки са достатъчни за самостоятелно пускане върху дъската в морето, твърдят инструктори.

Курсът в комплект с екипировката излиза 300 лева. При групови обучения цената за 6-часов курс пада на 280 лева. Отстъпки се правят и за уроци на деца.

"Научават се основните понятия и принципи на ветроходния спорт, запознаване с уиндсърф екипировката, подготовка и потегляне с уиндсърфа и поддържане на прав курс", обясняват треньорите.

Единственото условие пред кандидат-сърфистите е

да се явяват трезви на тренировките

да са физически здрави и да могат да плуват. Уроците за начинаещи започват с инструктаж на суша и няколко упражнения, за да се усвои принципът на управление на платното. Накрая идва влизането във водата, опитът да се вкара крилото в правилна позиция, ставането върху дъската и вятърът, който трябва да те тегли.

Любителите на сърфа с гребло – съп, също трябва да се бръкнат с 40 лв. за едночасово забавление в Несебър. Наемът на дъска и гребло за половин час излиза двайсетачка. За същите пари под наем се предлага и каяк.

70 лева пък броят българите и чужденците в Слънчев бряг за снимка във въздуха. Приключението, наречено парасейлинг е сред топ заниманията за селфи манияците и почитателите на водни спортове на Южната ивица в курорта. Смелчаците излитат с парашут от моторна лодка със задължителните обезопасителни колани и спасителни жилетки, като предварително са минали кратък обучителен курс от професионален инструктор. Вълнуващите моменти се запечатват

на 300 метра височина над водата

Ако в полета участват двама, цената е по 60 лв. на човек. За всеки участник е предвидено и заснемане с професионален фотоапарат.

Наемът на джет също струва 70 лева. По-евтино излизат развлеченията с надуваеми дивани, банани и дюшеци на южния плаж в Слънчев бряг. Разходките продължават между 8 и 10 минути и струват 20 лв. на човек. Водните колела също се предлагат срещу 20 лв. на час, но съоръженията са четириместни.