Предстоящото поскъпване на тока за бита с 3,5% и на топлоенергията с 4,5% средно за страната ще бъдат обсъждани в енергийния регулатор.

От юли при топлоенергията най-голям скок се очаква да има в Разград - със 17,5%. Увеличението в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново се предвижда да бъде с между 6% и 7,5%, а парното и топлата вода в София ще поскъпнат с 4,3%.

Най-малкото увеличение ще е във Варна и ще е под 2%. Единствено в Сливен има предвидено намаление, но то ще е с по-малко от половин процент.

Цените на тока за бита пък се предвижда да се увеличат с 3,5%.

Предстоящото поскъпване председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни със скока на цените на вредните емисии:

"Тези емисии се купуват от всички енергийни дружества в много по-голяма степен от тези, които са на въглища, в по-малка степен тези, които са на природен газ".

С колко точно ще поскъпнат тока, парното и топлата вода регулаторът ще реши окончателно в края на юни.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев смята обаче: "Всички международни конфликти оказват влияние върху цената на петрола, но електрическата енергия се произвежда от местни продукти, въглища, както и АЕЦ "Козлодуй", така че това не може да бъде никакво влияние. Цените на въглеродните емисии наистина са голям проблем, тъй като ние хем искаме да плащаме емисиите, хем някой друг да ни ги плаща".

За емисиите се знае от 30 години, посочва бившият министър на екологията Юлиян Попов. По думите му българската енергийна система е наясно за този растеж от поне 10-20 години. Според него външните фактори се използват за оправдание на липсата на инвестиции в системата.

На същото мнение е и ръководителят на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов: "Цените на квотите ще продължават да растат. Не е особено адекватно да се цитира Венецуела".

Освен от международното, ситуацията с цените се усложнява и от вътрешното положение, посочва бившият шеф на електроразпределително дружество Росен Йорданов. По думите му същото международно положение у нас вдига цените на тока, а в Румъния ги сваля.