Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прогнозира, че средната борсова цена на тока ще се увеличи през следващия регулаторен период.

Това каза председателят на регулатора Иван Иванов по време на конференция „Индустриален триатлон: Климат, енергетика и околна среда”, организирана от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

 „С оглед на цените, на които се търгува електоренергията в сегмента на двустранни договори за следващия регулаторен период от 1 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи прогнозната пазарна цена, която по всяка вероятност ще бъде по-висока, отколкото е прогнозната пазарна цена за настоящия ценови годишен период, който ще завърши на 30 юни”, каза Иванов.

Той обясни, че по-високата пазарна цена води след себе си и по-високи прогнозни цени, които се дават в отделните сегменти.

Председателят на КЕВР добави, че и тази година решенията на регулатора ще бъдат консервативни.

„Ние няма да позволим рязко изменение, по подразбиране рязко повишаване на цената на енергийната услуга, включваща в себе си цена на енергийната компонента, цена на мрежовите услуги и цена на добавката „задължение към обществото”, обясни Иванов и добави, че КЕВР е длъжна да защити интересите на цялото общество.

Припомняме, че за изминалия регулаторен период средната пазарна цена на електроенергията в сегмент „Централизиран пазар за двустранни договори” беше прогнозирана от КЕВР в размер на 70 лв. за MWh. Показателят беше определен за първи път от Комисията през 2018 г.