Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес нови цени на водата на 27 ВиК дружества и на природния газ, като заседанието бе съпътствано от протест на граждани, недоволни от предстоящото поскъпване.

Както се очакваше, от 1-ви януари синьото гориво поскъпва с 3,5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода.

С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1 януари 26 ВиК дружества ще продават водата по по-високи цени, реши КЕВР. Според вече обявените разчети водата на повечето места ще поскъпне с до 10 на сто.

Докато комисията-регулатор заседаваше, пред сградата протестираха десетки граждани, като настояха да участват в заседанието.

Те носеха плакат с надпис „Убивате ни с тока, водата и парното. И за въздуха ли ще трябва да плащаме?“.

Социални искания също бяха отправени и срещу дружествата-монополисти, според тях. Протестиращите се опитаха да влязат в сградата на КЕВР, но не бяха допуснати.

„Компанията взима водата за 36 стотинки, а ни я продава за 2,68 лв. Представяте ли си какъв грабеж в момента се извършва от тези, които са в Комисията за енергийно и водно регулиране“, каза един демонстрант.

„Отворете вратата. Това е комисия на българските граждани“, добави друг.

„Там трябва да влезем всички ние. Аз предлагам да влезем вътре. Трябва да влезем със сила, тъй като мирно не става. Мафия!“, каза трети протестиращ.

Решението, според протестиращите, се взема от правителството, а не от независимият регулатор. Въвеждането на новите данъци също бе критикувано от хората:

"Почти 60-70 процента направиха за "Гражданска отговорност". Всички телевизии обсъждат възможността да плащаме за преминаването по Северната тангента. Е, по-брутално управление на България едва ли сме имали".
  
Нови протести ще има в началото на януари, казаха гражданите.

Предварителните разчети сочеха, че най-голямо поскъпване е предвидено за водата в Бургас и в София - с 10 на сто.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се плащат 3,40 лева.

Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто.

Поевтиняване на водата от Нова година има само в Кърджали. За Стара Загора и Хасково решение няма, тъй като бизнесплановете на тамошните ВиК-дружества ще бъдат готови през януари. 

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов и обясни:

„Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко.“

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове, прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.