Китайските онлайн търговци на дребно започнаха да намаляват цените на продаваните от тях смартфони от модела iPhone за втори път тази година, като това става в момент, когато американският технологичен гигант Apple Inc. продължава да се бори с трайното забавяне на продажбите си в най-големия пазар на смартфони в света, съобщава Ройтерс.

Няколко продавачи на електроника обявиха отстъпки за устройствата iPhone през тази седмица, след като преди това имаше масови ценови отстъпки през януари - точно преди Apple да подплаши финансовите пазари, обявявайки потъване на продажбите в Китай.

Компанията за търговия на дребно Gadget Suning.Com Co Ltd. заяви, че ще намали цената на модела iPhone XS с до 1000 юана (с близо 149 щатски долара). Suning.com вече понижи цените на другите модели iPhone през януари заедно с други търговци, но тогава не бяха предвидени ценови отстъпки за iPhone XS.

Сайтът за електронната търговия Pinduoduo Inc., който е най-известен с продажбите на евтини стоки, също обяви, че вече ще продава 64-гигабайтовият модел на iPhone XS за 6999 юана, което представлява понижаване от досегашната официална цена с над 1000 китайски юана.

Онлайн търговецът на дребно JD.com Inc пък заяви, че ще предлага отстъпки за редица продукти на Apple, включително за смартфоните iPhone XS и XS Max, като моделите на последното устройство ще се продават с отстъпки до 1700 юана. Подобно на Suning, компанията JD.com също първоначално не обяви ценови отстъпки за iPhone XS при първите големи намаления през януари.

Ройтерс отбелязва, че на този етап Apple, JD.com, Suning и Pinduoduo не са се отзовали за коментар.

Продажбите на Apple Inc. в Китай са намалели с 20% на годишна база, според последният финансов отчет на технологичният гигант. В основната на тази негативна тенденция е забавянето на търсенето на смартфони и засилената конкуренция от страна на местните марки смартфони.

Американската компания все още не е променила официалните цени на стикерите на своите устройства, които се продават през китайския ѝ уебсайт. Apple Inc. си партнира с Ant Financial, финансовото подразделение на Alibaba Group Holding Ltd. и няколко държавно-притежавани банки в Китай, за да позволи на потребителите да купуват iPhone чрез отпускане на безлихвени заеми.