Колкото и добър бюджетен план да имаме, извънредните разходи са част от живота, която не е под наш контрол. Те могат да бъдат свързани с нужда от неочакван ремонт, неотложна покупка, медицинско лечение, загуба на работно място.

Причините са най-различни, но решението е едно – създаване на „авариен фонд“, който ще ви предпази от вземане на (бърз) кредит. Затова още в началото на трудовата ни кариера трябва да започнем да мислим за заделяне на средства за авариен фонд.

Какво представлява аварийният фонд

Аварийният фонд е съществена част от нашата финансова защита при непредвидени обстоятелства. Важен фактор за всеки авариен фонд е ликвидността. Трябва да можете да си набавите необходимата сума възможно най-бързо, за да се справите с възникналата ситуация. Единият вариант е да държите скрити пари в дома си, а другият – в банкова сметка. Можете да направите комбинация и от двете, при условие че няма да се изкушавате да ползвате парите в брой за други неща.

За какво най-често харчим парите си 

Съхраняването на сумата у дома ни осигурява бърз достъп до средствата, но крие рискове по отношение на сигурността. В случай на природно бедствие или обир не бихте разполагали с фонда в момент, в който имате най-голяма нужда от него. При депозирането на парите в банка се осигурява високо ниво на защитата им за сметка на тяхната ликвидност. Трябва да сте сигурни, че ще имате достъп до средствата в рамките на 1-2 дни, като и да бъдете внимателни по отношение на банковите такси.

istock
istock

Той трябва да може да покрие вашите нужди за период от около 6 месеца. Минимумът е 3 месеца, но колкото по-солидна сума успеете да заделите, толкова по-спокойно ще гледате към бъдещето. Разбира се, сумата в този фонд не бива да бъде и прекалено голяма (за над 12 месеца), защото неинвестирани пари не носят печалба. Както знаете, в България отдавна вече не се печели от лихви по спестовни или разплащателни сметки.

Как да спестяваме за фонда

Ако досега не сте спестявали и нямате авариен фонд, то сега – по време на пандемията – е много добра идея да започнете. С наличието на авариен фонд бихте посрещнали по-спокойно инфлацията и рецесията, тъй като ще имате „финансова възглавница“. Аварийният фонд е буфер между вас и живота не само по време на криза, защото изненадващи събития могат да се случат по всяко време и е добре да сте подготвени за тях предварително.

Личен финансов бюджет – планиране на приходи и разходи 
 
Дори да спестяват редовно за дългосрочните си цели, някои хора не предвиждат в личното си планиране този финансов буфер и при възникнал извънреден разход посягат към своите спестявания. А по този начин се отдалечават от постигането на целите, които са си поставили. Другото важно правило е заделянето на средства за авариен фонд да бъде предвидено преди човек да насочва каквито и да е спестявания към инвестиционни продукти.

istock
istock

Когато спестявате за авариен фонд, няма ограничения относно сумите – може събирате с малки вноски всеки месец или произволно с различни по големина суми. А ако се е наложило да ползвате аварийния си фонд, първата ви цел е да го възстановите до първоначалния му размер. Ако пък загубите дохода си и ви се наложи да живеете дългосрочно с тези пари, опитайте се да ограничите разходите си, за да ви стигне сумата за възможно най-дълго време. Наред с това трябва да търсите нов източник на приходи, за да не се налага да прибягвате до заеми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg