Три са основните пера, по които хората са склонни да харчат най-много пари. Ако се научите да спестявате част от основните си разходи, след години ще се радвате на спокойни старини. Може дори да спестите достатъчно, за да се пенсионирате по-рано, да започнете собствен бизнес, да направите доходоносни инвестиции или да ходите по-често на почивки.

Разходите за жилище, транспорт и храна са „невидимият крадец“, заради който много хора живеят от заплата до заплата или изпадат в дългове. Позната ли ви е тази ситуация? Разбира се, няма как да изключим тези разходи, но можем да ги намалим до разумно ниво, без да се лишаваме от добрия стандарт на живот.

Икономист: Хората теглят парите си от банките и ги влагат в имоти

Постарайте се да харчите по-малко в тези три основни сфери и с изненада ще установите колко повече можете да спестявате. Ако се преместите в по-малък и евтин апартамент, ходите на работа пеша, с велосипед, скутер или градския транспорт и готвите повече у дома и си носите храна на работа, това незабавно ще се отрази положително на вашия портфейл.

За да постигнете „здравословно“ ниво на спестяване, без обаче да ставате скъперници и да се лишавате от основни удобства, трябва да проявите известна доза креативност. Целта е не да понижите стандарта си на живот, например купувайки евтина и некачествена храна, а да се научите да живеете по-практично и дори още по-здравословно, но с по-малко разходи.

istock
istock

Жилище

Голяма част от хората плащат твърде много за жилището си. Има едно правило, което трябва да спазвате, когато избирате нов дом. Той трябва да струва до 25% от нетния ви месечен доход. Ако живеете сами, помислете дали няма да се чувствате добре и в по-малко жилище, което е по-близо до работата ви. Ако пък сте семейни, може да се преместите в по-евтин квартал, запазвайки голямата квадратура.

Какво да правим с парите си при инфлация

Без значение дали сте избрали да живеете под наем или да изплащате собствен апартамент, придържайте се към този съвет, за да не страдате от финансови сътресения. Ако доходът ви е прекалено нисък, може би е време да помислите за преквалификация, смяна на работното място или друг източник на допълнителни средства.

Дори милиардерът Уорън Бъфет живее в скромна ĸъщa, ĸoятo cтpyвa едва 0,000078% oт бoгaтcтвoтo мy. Американският инвеститор, бизнесмен и филантроп е считан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Caмият Бъфeт нapичa тaзи пoĸyпĸa „тpeтaтa нaй-дoбpa инвecтиция, ĸoятo cъм пpaвил няĸoга“.

istock
istock

Транспорт

В допълнение към дома, транспортът е истинска „бездънна яма“ за пари. Колата със сигурност е незаменимо удобство, което обаче невинаги ни е необходимо ежедневно. В много случаи хората могат да стигат до работното си място с градския транспорт или други по-екологични средства, като велосипед или електрически скутер.

Съществува ли инвестиция с нулев риск

Важно е да имате сигурен автомобил. Когато избирате нова кола, не робувайте на определена марка, а разгледайте всички налични марки и модели, които отговарят на изискванията ви. Не забравяйте да обърнете внимание и на икономичността, а ако купувате втора употреба – да не са нужни скъпоструващи ремонти.

Разбира се, най-добре е да можете да платите веднага желания автомобил. Ако все пак това не е възможно, трябва да можете да го изплатите за по-малко от три или четири години, като вноските не се отразяват сериозно на бюджета ви. А когато се сдобиете с мечтаната кола, използвайте я разумно, за да пестите и от гориво.

istock
istock

Храна

Едно посещение в ресторант може да струва колкото няколко семейни вечери вкъщи. Честото хранене навън може да се превърне в толкова голям разход, колкото вие му позволите. Добрата новина е, че той лесно може да бъде драстично намален. При това не е нужно социалният ви живот да страда – просто канете приятелите си вкъщи по-често.

Потребителите се страхуват от високите цени в магазина

Дори да нямате време да готвите засукани специалитети всеки ден, има безброй идеи за лесни и бързи ястия, които да си спретнете набързо след работа. Използвайте стратегията на ресторантите – приготвяйте си заготовки във фризера (омесена кайма, мариновано месо, замразено тесто, нарязани зеленчуци), с които бързо можете да сготвите нещо, което по принцип отнема повече време.


Старайте се да готвите за няколко хранения и избирайте ястия, които цялото семейство обича. Някои находчиви домакини използват уикенда, за да сготвят за предстоящата седмица, затваряйки още топлата храна в буркани. Така тя издържа по-дълго време, а семейството има разнообразни ястия всеки ден.

Дори да последвате само част от тези съвети, скоро ще откриете, че с минимални усилия можете да спестите неочаквано голяма част от заплатата си. А спестените пари използвайте за разумни инвестиции, които ще ви се отплатят с времето, осигурявайки ви светло финансово бъдеще.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg