Банките са поставени в сложна ситуация заради агресивната лихвена политика на ЕЦБ, . Хората изтеглят парите си от банките и ги влагат в нещо друго – например имотите като традиционен актив за българите. Това заяви пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По думите му със сигурност не трябва да се прави регулация на цените. Ефектът от това ще е тези стоки, на които поставяме „таван“ на цените, да изчезнат от рафтовете. Това винаги се случва, когато стигнем до контрол на цените.“ Източникът на инфлацията е до голяма степен вносен, подчерта икономистът.
 
„За мен големият източник на тази инфлация е печатането на пари от Европейската централна банка през 2020 г., тази реакция срещу кризата, която слушахме тогава. Нямаше как, когато се създаде такова голямо количество нови пари, а ние го помним това от 1997 г. в много по-големи мащаби, да не доведе до скок на цените. Това е аксиома в икономическата теория.“, посочи той.
 
Панчев очаква поне до края на годината да има „забързано увеличение на цените“.

Големият български елемент, който се добавя, идва от енергетиката, която не функционира добре и изкуствено покачва цената на енергията, която расте в цяла Европа, поясни Стоян Панчев.

istock
istock

Индексът за потребителските цени, използван от НСИ, подценява реалния размер на инфлацията, коментира Панчев в предаването „Преди всички“.
 
„Реалната инфлация, ако я измерваме с един по-адекватен индекс, е някъде двойна на тази, която ни казва НСИ, особено ако сте човек, който потребява такъв тип стоки, които са скочили повече.“

Може ли да купим имот само с кредит, без да имаме спестявания

Стоян Панчев нарече второ актуализиране на бюджета „вече доста странно“.
 
Малко се прекалява с някои помощи за бизнеса, отчита икономистът. По думите му мерки от типа на 60:40 и 80:20 трябва да бъдат прекратени, защото няма добър аргумент за продължаването им.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg