Растящите цени на имотите и все по-достъпните възможности за инвестиции в рискови инструменти с голям потенциал, карат все повече купувачи (дори такива с много над средните доходи) да търсят начини да платят имот с изцяло банково финансиране, без самоучастие.

Възможно ли е това и кога, разказват експертите на musketari.bg - платформата за ипотеки и рефинансиране, която се е заела никой в България да не плати и лев в повече за дома си. 

Колко време отнема договарянето на ипотечен кредит

Покупката на имот с кредит в повечето случаи е дългосрочен финансов ангажимент, който ще се обслужва дълго - средният срок на жилищен кредит у нас е 20 години. Преди да опитате да договорите 100% банково финансиране е важно купувачите да си зададат въпроса дали месечната вноска не е прекалено висока и дали тя не натоварва прекалено много месечния бюджет. Ако отговора на тези въпроси е отрицателен, то трябва да знаете, че не рядко може да се получи финансиране на 100% в зависимост от това дали сте умели в преговорите за цената на имота с продавача, разказват от musketari.bg

Как става това: в повечето случаи след кандидатстване за кредит банката ще изпрати оценител, който да огледа имота и да му даде пазарна стойност. Ето тук е моментът, в който би могло да се получи разлика (понякога съществена) между договорената цена между продавач и купувач и стойността, която банката е склонна да приеме за същия имот. Тази разлика може да бъде както в посока нагоре така и надолу т.е. банката да оцени имота на реално по-ниска стойност от тази, за която са се договорили страните.

Допълнително има банки, за които е важно купувачът да покаже възможност за 10% или 15% самоучастие в сделката, но има и такива, за които единствената отправна точка при отпускането на кредита е стойността, дадена от оценител и съответно приета от тях.

Има и банки, които могат да отпуснат допълнително средства за ремонт и довършителни работи до определена сума на квадратен метър. Тези продукти са много полезни ако избраният имот е на „шпакловка и замазка“ или има нужда от основен ремонт.

istock
istock

Важно е купувачите да знаят, че всичко това може да бъде проверено и до голяма степен калкулирано с точност преди да самото кандидатстване за кредит и преди да купувачът да подпише и поеме каквито и да било финансови ангажименти към продавача.

Една среща с независим кредитен експерт би ви ориентирала бързо кои са потенциалните банки за вас, които финансират възможно най-голям процент от пазарната оценка на имота и не на последно място предварително и напълно безплатно за вас могат да отправят запитване към лицензиран оценител (ако разполагате с точно описание на имота – адрес, квадратура, състояние и т.н.) за стойност на имота. Така още преди да сте започнали официално процеса на кандидатстване за отпускане на кредит ще знаете не само при каква цена можете да го получите, а и на каква сума можете да разчитате.

Времената са ужасни за тези, които спестяват

Спестяванията преди покупка са важни поради две причини – първо, преди да поемете дългосрочен финансов ангажимент, какъвто е ипотечният кредит, да се уверите, че сте способни да заделяте средства месечно и това да не притиска месечните ви разходи и второ, показвайки самоучастие от 10 и повече процента ще увеличите броя на кредиторите, които могат да ви финансират, а това често се отразява и на крайната цена на кредита ви във ваша полза, споделят от musketari.bg.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg