Избрали сте жилище, оставяте стоп капаро, бързате с предварителен договор, но още не сте проверили за ипотека. Ще ви стигне ли времето? 

Процесът по договаряне с банката често изглежда дълъг, тромав и объркващ, затова опитахме да го подредим с експертите от musketari.bg - платформата, която се е заела да опрости взимането на ипотека. 

Срокът за обработка на ипотечен кредит зависи както от банката, така и от продавача и купувача по сделката. Процесите се развиват паралелно и независимо в няколко посоки: оценка на кредитоспособността (платежоспособността) на клиента и неговото домакинство, оценка на стойността на имота, правно становище относно имота, осигуряване на документи, изповядване и вписване на ипотека, разказват от musketari.bg.

Какво да гледам, когато избирам кредит

Кредитоспособността на клиента всъщност е неговата възможност за изплащане на кредита – ще може ли да плаща навреме месечните вноски, ще му стигнат ли доходите или трябва да се добави втори човек (съдлъжник или поръчител) по кредита, да се намали сумата или увеличи срока, какви допълнителни продукти и услуги ще бъдат предложени заедно с кредита, какъв процент самоучастие ще бъде нужен.Обработката на тези данни обикновено отнема около седмица. Като резултат, клиентът получава предварително одобрение, с което може спокоен да продължи да ходи по огледи уверен, че има предварително одобрение и знае с какъв бюджет разполага.

istock
istock

Следващата важна стъпка за успешния кредит е да се определи справедлива пазарна стойност на имота. Това е един от ключовите фактори, за да се дефинира максимална сума, която банката е готова да отпусне. Повечето хора не разбират, че банките не са в бизнеса с недвижими имоти, а в този за финансови услуги. В този смисъл никоя банка не иска да финишира с необслужен кредит и иззет имот.

Все пак в случай, че купувачът спре да обслужва кредита, банката трябва да може да го продаде бързо и без допълнителни разходи. Затова банков служител или лицензиран оценител ще изготви експертна оценка на имота, която включва трайните подобрения и на базата на нея ще дефинира максимална сума. Оценката на имота отнема около седмица, но професионален кредитен посредник ще ви помогне да разберете каква би била сумата още в рамките на ден. 

Договор за ипотечен кредит – за какво да внимавам

В случай, че пазарната стойност на имота е достатъчна, банката ще иска да бъде сигурна, че няма правни пречки за ипотеката, както и за евентуална продажба в бъдеще. Банков служител или независим юрист проучва имота и изработва правно становище. Срокът обикновено е около седмица, но може да нарасне многократно, ако липсват документи или казусът има особености. 

За да бъдат изпълнени всички тези стъпки, купувачът и продавачът трябва да изготвят и предадат на банката документи, нужни за узаконяването на сделката – стандартният пакет включва: данъчна оценка на имота, удостоверения за липса и наличие на задължения, удостоверения за тежести, нотариални актове, скица/схема и др.

istock
istock

Когато кредитът е одобрен, обезпечението е оценено, правната оценка не показва рискове и е постигнато споразумение по офертата, се запазва час при нотариус. Впоследствие ипотеката се вписва в Агенция по вписванията, откъдето се издава удостоверение. Сроковете за удостоверенията са регламентирани и отнемат от няколко дена до няколко седмици. 

За колко се продава двустаен с гараж в София

Предвид всички описани стъпки, както и факта, че покупката на имот с ипотека зависи от няколко страни (купувач, продавач, банка, оценител, юрист, нотариус и държавна администрация), необходимото време трудно може да се планира с точност. Затова работата с опитен партньор е изключително важна - често има нужда от професионалист, който да координира комуникацията между участниците в сделката и да намери най-краткия път. При добър синхрон между всички и липса на проблеми около имота, сделката може да бъде затворена за по-малко от месец. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg