Все повече хора над 50-годишна възраст кандидатстват за ипотека, споделят от musketari.bg, платформата, която се е заела никой в България да не плати и лев в повече за имота си. 

Макар и да не е невъзможно, кредитирането след определена възраст има своите специфики, които трябва да се вземат под внимание, коментират от платформата. 

Какво трябва да имате предвид, ако сте над 50 и искате да теглите кредит за имот?

Как ни обременява ипотеката като длъжници

Основно изискване на банките към клиента е възрастта му, прибавена към срока на договора, да не надвишават 75 години (за някои банки сборът не трябва да е над 70). Тоест, ако клиент на 60 години кандидатства за ипотека, максималният срок, който би получил за заем от банка ще е 15 години. В резултат на това, че кредитът не може да се разсрочи за повече години, месечната вноска може да се окаже твърде висока за възможностите на клиента.

istock
istock

Практика, която се среща често е, клиентът да тегли кредита със съдлъжник. Това може да бъде млад роднина, който да се включи като съдлъжник и по този начин да се вземе предвид неговата възраст при определяне на максималния срок. По-дълъг срок води до по-ниска месечна вноска. Едно от предимствата при този метод е, че малката вноска не натоварва бюджета на клиента, а откакто отпаднаха таксите за предсрочно погасяване, купувачите нищо не губят като избират по-дълъг срок, защото по всяко време могат да погасяват допълнително по главницата и така да го изплатят за почти същото време и оскъпяване, което биха имали с по-къс срок. 

Такси и удръжки при теглене на кредит

От musketari.bg съветват основният фактор при избор на оферта да е размерът на  месечната вноска. Дори това да значи по-дълъг погасителен план, изберете я така че да е комфортна за плащане или не повече от 30-40% от чистия месечен доход на домакинството. Още един съвет, който дават експертите, е да изчислите колко можете да отделяте за кредита си всеки месец и да договорите вноска, която да е 70-80% от тази сума. Причината е, че доходите са променливи, а лихвите - плаващи, затова е препоръчително да имате свободни средства.

Клиентите, които избират да си купят жилище на по-късен етап от живота, в повечето случаи го правят със собствени средства. За тези, които имат спестявания, по-голям процент самоучастие към ипотеката, може значително да съкрати срока на договора, без това да оскъпи месечната вноска. Експертите от musketari.bg уточняват, въпреки това да не харчите всичките си спестявания, а да предвидите свободни средства за неблагоприятни ситуации, които може да настъпят, като загуба на работно място или повишаване на лихвеното оскъпяване на кредита.

istock
istock

Всеки има право на собствен дом, но някои хора се решават на тази стъпка по-късно от други. Причината за това е, че точно тогава те имат финансовата стабилност, за да си го позволят.

Може ли покупката на селски имот да се финансира с ипотека

Няма общоприложим принцип, според който всички по-възрастни клиенти да получат жилищно финансиране от банка, но според musketari.bg, винаги има вариант, съответстващ на техните изисквания и възможности

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg