С над 30% се е увеличило предлагането на селските имоти на пазара в сравнение с миналата година. В същото време, къщите с двор извън големите градове стават все по-търсени. Това показват данни на онлайн платформата за недвижими имоти enoti.bg

Селата с най-много имоти за продажба са в област Бургас, като в Равда, Лозенец и Кошарица общият им брой е 1365 - с над 20% повече от предлагането през май 2020 година. В софийска област - в Бистрица, Лозен и Панчарево - също има голям избор на имоти за продажба. В трите села се предлагат общо 581 имота. С по над 150 обяви за село са и Белащица и Марково (област Пловдив), Васково (област Хасково) и Кранево (Област Добрич).

Българите инвестират в къщата на село

Най-скъпите български села са в областите София, Пловдив, Велико Търново и Бургас, където средните цени на имотите са между 1000 и 1200 евро за квадратен метър. 

Данни на enoti.bg сочат, че цените на имоти в някои села растат двойно по-бързо от тези в София. Докато в София цените на жилищата са се покачили с до 14%, то в българските села, в някои случаи скокът е с над 32%.

В най-скъпото село (в класацията са включени само села с поне 30 имота за продажба) - Панчарево, област София - средната цена за квадратен метър е скочила с рекордните 32.8% през последната година. Във великотърновска област най-висок ръст на цените спрямо май месец 2020 се наблюдава в село Арбанаси - почти 28%. Тъй като там активно се развива туризмът, затова и селото държи цена - средно квадрат жилищна площ струва около 1000 евро. Съществено поскъпване - с 11.5% - има и в пловдивското село Марково.

istock
istock

Възможно ли е покупката на имот на село да бъде финансирана с ипотека? Да, но процесът има своите специфики, разказват от musketari.bg - онлайн платформа, която се е заела да опрости тегленето на кредит за имот.

Кои са най-евтините квартали за покупка на имот

От една страна, лихвите, срокът на договора и месечната вноска се определят спрямо профила на купувача. Тоест, дали въпросният клиент ще тегли кредит за жилище в София например или за къща на село, това няма да се отрази на оскъпяването, срока на кредита и размера на вноската. Изборът на банка обаче може да е ограничен, тъй като някои банки отпускат по-голям процент финансиране за имоти в градовете и около тях и по-малък за имоти в селата, особено ако са по-отдалечени и обезлюдени. За пример, ако за къща в големите градове банката би отпуснала до 90% от стойността ѝ, за къща в отдалечено село финансирането може да е едва 60-70%. 

Още една специфика, за която споделят от musketari.bg е, че много селски имоти нямат документи и не са узаконени.

Няма как банка да отпусне жилищен кредит за имот без Акт 14 за районите до големите градове или Разрешение за експлоатация в по-отдалечените населени места. Тук вариантите, ако нямате лични средства за закупуване на имота, са няколко. 

istock
istock

Тъй като стойността на незавършен или неузаконен селски имот е сравнително ниска, някои клиенти предпочитат да изтеглят потребителски кредит за покупката. Макар и с малко по-висока лихва и по-кратък срок, потребителските заеми се отпускат по-бързо от ипотечните и в определени ситуации са еднакво изгодни поради липсата на допълнителни продукти и разходи, които съпътстват жилищните кредити.

Друг вариант е да се ипотекира друг имот, който може да е Ваша собственост или на родителите Ви например и парите да се използват за покупката на къщата.

Цените на наемите в София падат

Не на последно място, някои банки могат да приемат за обезпечение само земя, в зависимост от стойността и локацията й. Средствата отпуснати срещу земята могат да се използват за построяване на къща. Този вариант е по-често приложим за районите около големите градове.

Покупката на селски или извънградски имот има своите особености и банките разглеждат всеки случай индивидуално – къде точно се намира имота, какъв е вида му и не на последно място какъв е профила на кредитоискателя ще определят дали финансирането е възможно или не. Това, че една банка е отказала финансиране не означава, че не бихте намерили друг кредитор, който да се съгласи да отпусне желания кредит, разказват от musketari.bg

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg