Пазарът на жилищни имоти достига нивата, характерни за периода преди пандемията. Цените са нараснали средно с около 10%. Търсят се предимно жилища в завършени сгради, а затворените комплекси в града изместват интереса от къщите на село. Данните са на една от най-големите компании за предлагане на недвижими имоти.

Ръстът на заплатите и ниските лихви върху кредитите мотивират хората да влагат парите си в недвижими имоти. Водещият дял сред купувачите е във възрастовия сегмент между 26 и 43 години.

5 причини да инвестираме в Airbnb имот сега

Търсят се предимно ново строителство и готови имоти, което съвпада с интересите на инвеститорите след кризата.

След първите месеци на пандемията 2020 година не е показала лоша тенденция на пазара на жилищни имоти, коментира пред БНР Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на брокерска компания.

istock
istock

От началото на предходния голям бум на новото строителство са изминали 12-13 години и са малко районите, в които няма добре изградена инфраструкту
ра, заяви тя. По думите й кварталите изглеждат все по-добре.

От какво зависи размерът на кредита при покупка на имот

В последните месеци се наблюдава отлив към извънградските имоти. Затворените комплекси са се превърнали в хит заради усещането за къща в града.

„Истината е, че ние сме свикнали в големия град с удобства, които дори не осъзнаваме, че имаме и когато отидем на село, разбираме, че те не съществуват и няма да бъдат част от нашето ежедневие“, поясни Тенекеджиева. 

istock
istock

Тя изтъкна и друга тенденция - по-младите купувачи инвестират в цнетралните райони по-скоро за бизнес и с цел инвестиция, но за живене не предпочитат централните градски части. 

„Те се изнасят вече по периферията и все по-далеч.“

Средната цена за двустаен апартамент в столицата се движи между 70 и 90 хиляди евро, тристайните се продават между 115 и 135 хиляди евро. Близо половината от сделките се финансират през банково кредитиране.

Цената за живот под наем или със заем остава близка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg