Предвещаваната от много експерти икономическа криза вследствие от пандемията все още не е настъпила, до голяма степен благодарение на милиардите, които се вливат в икономиките на държавите.

Вече близо година много домакинства в България и по света са в изчакване и се въздържат от инвестиции на своите спестявания. Тази предпазливост е оправдана, но липсата на търпимост към какъвто и да е риск може да доведе до постепенно обезценяване на спестяванията в условията на рекордно ниски лихвени проценти по депозитите и очакваната инфлация. 

Къде апартамент в София е под 1000 евро за квадрат

Недвижимият имот е актив, който ни предоставя защита срещу инфлацията и това е първата причина да се насочим към инвестиция в апартамент. При липсата на странични фактори покачването на цените на продуктите и услугите води до покачване на наемите, което от своя страна вдига цените на имотите.

Тук е важно да отбележим, че в момента се намираме в неблагоприятен за покупка период, съгласно цикличността на пазара и цените са сравнително високи; положителен ефект от пандемията обаче е отрезвяването на пазара и забавянето на цикъла, с което вероятно ще избегнем значителни корекции на цените по време на евентуална рецесия.

istock
istock

Втората причина да се насочим към инвестиция в жилищен апартамент е съотношението доходност/риск. Депозитите в момента са губеща алтернатива ако прибавим инфлацията, капиталовите пазари са на най-високите си нива, криптовалутите все още са много волатилни, а за други алтернативни инвестиции ни трябват професионални умения. Средните нива възвръщаемост при инвестиция в жилищен имот в страната варират между 3% и 10%.  

Следващите 3 причини са пряко свързани с Airbnb, които навигират през най-голямата криза в туристическия бранш значително по-успешно от конкурентите си. 

В кои столични квартали има най-много удобства

Имотите, които се отдават под наем краткосрочно чрез Airbnb в България намаляха почти двойно през последната година. Този рязък спад в предлагането доведе до по-малко конкуренция и резултатът е налице – във Флат Мениджър отбелязахме заетост от над 70% за традиционно слаби месеци като февруари и март. Много от Airbnb апартаментите вече са в дългосрочни договори за традиционен наем и ще отнеме поне година да се върнат на пазара, ако въобще това се случи. 

Макар и продажните цени на Airbnb имотите да са сравнително високи в момента, локацията им (в центъра на града или в атрактивни туристически зони) ги прави много по-устойчиви на евентуална корекция на пазара. При рецесия най-големият спад на цените е в районите със свръхпредлагане, в които непосредствено преди това сме наблюдавали засилено ново строителство. Също така, двигателят на доходността на Airbnb имотите не е пряко свързан с пазара на недвижими имоти в България и икономиката на страната, тъй като приходите се генерират предимно от чуждестранни туристи. 

istock
istock

Последната причина да инвестираме в Airbnb имот сега е финализирането на регулаторната рамка на дейността краткосрочни наеми чрез онлайн платформи, което бе направено от Министерски съвет в началото на април. Вече има ясна процедура как да отдаваме имот чрез Airbnb напълно законосъобразно. Административните задължения не са малко, което вероятно ще доведе до още по-голям отлив от пазара, но с помощта на счетоводител или професионална фирма за управление може да се възползвате от възстановяващия се туризъм и да реализирате висока доходност на инвестицията си. 

Колко трябва да наброим за апартамент в престижен столичен квартал

Успешните инвестиции в недвижими имоти изискват не само време, но и умения, които може да придобиете на специализиран курс за инвестиране в имоти във Finance Academy. Ако нямате възможност да запишете този курс, потърсете съвет от професионалисти, които не само познават пазара на недвижими имоти, но имат и значителни познания по финанси. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg