Над 60% от имотите за продажба в България отлежават на пазара повече от 6 месеца. В София това важи за половината от офертите за продажба, сочат данни на платформата за недвижими имоти Enoti.bg

Това обяснява тенденцията все повече купувачи да се оплакват, че няма имоти и виждат едни и същи обяви, които са на пазара с месеци и дори с години. 

Дават къща и 1000 евро заплата, само за да живеете там

Условията, които дават банките са страхотни - лихвите са рекордно ниски и много клиенти мислят, че моментът е добър за покупка на нов дом. Затова кандидатстват, получават одобрение от банка, но с месеци не могат да си харесат нищо, разказват от musketari.bg - платформата, която се стреми да улесни получаването на финансиране за имот. 

Атрактивните имоти, както и тези с добро съотношение цена-характеристики на имота, рядко се задържат непродадени повече от 60 дни. 

Според данните на Enoti.bg, oбявите в страната, качени през последния месец са само 11.9%, тези на 1 до 6 месеца са почти 28%, а на повече от 6 месеца - 60%. Пазарът в София е по-динамичен. Имотите, които са качени между ноември 2020 и март 2021 и още не са продадени са близо 36%, а 50% от имотите, които в момента се предлагат са на повече от 6 месеца.  

istock
istock

Причините имот да се задържи повече от половин година, без да се продаде, могат да са различни. Фактори като лошото състояние на жилището и нуждата от ремонт, не биха отказали купувач, за когото други основни критерии като местоположение, изложение или цена, например, са покрити.

При много от старите обяви за имоти се наблюдава несъответствие между реалната и обявената цена. Собственици упорито чакат да получат цената, която искат, но това може да отнеме години и обикновено е свързано с общото поскъпване на пазара, а не с правилно поставена първоначална цена. 

Купувачи дават по 120 000 евро за двустаен в София

Ситуацията при жилищата обявени за отдаване под наем не е много по-рзлична. Повече от половината обяви за България, както и за столицата са по-стари от 6 месеца. За тези имоти математиката не е очевидна - дори един пропуснат наем обезсмисля изчакването за евентуалното отдаване на имота срещу по-висока сума след време.

istock
istock

При жилищата, които се дават под наем, друга причина за задържането им на пазара може да бъде и състоянието на имота, тъй като наемателят по-скоро не би ремонтирал жилище, което не е негова собственост, а някои наемодатели не биха се съгласили така или иначе, разказват от Enoti.bg.

Въпреки недостига на свежи обяви на пазара, търсенето се запазва активно, макар и безрезултатно за много клиенти. Надеждата е в новото строителство - по данни на НСИ до края на годината се очаква в България да бъдат построени 1008 нови жилищни сгради (134 от които в София) с общо 5616 жилища в тях.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg