Цените на наемите в много столични квартали са паднали рекордно през последното тримесечие - на места с между 15 и 24%.

Сред районите с най-драстична разлика е един от скъпите и предпочитани квартали - Бояна, където наемите са паднали с почти 24% от началото на годината. Във Витоша и Изгрев спадът на цените също е осезаем - през последното тримесечие наемите там са поевтинели съответно с 14.7% и 12.3%. 

Свалят наеми, за да запазят наемателите

Съществено са намалели и цените в Оборище, Обеля, както и в квартала с най-високи наеми за столицата - Изток, където за три месеца цените са паднали с между 4.5 и 7.5 процента. В Лозенец и Връбница цените също са надолу, макар и минимално - с около 1-2%. 

Данните са на платформата за недвижими имоти Еnoti.bg.

Сред столичните квартали, които държат цена е Иван Вазов. Цените за наем или покупка на жилище в този квартал се задържат високи, заради отличната локация и ниското предлагане.

istock
istock

Най-евтините наеми в София остават в Люлин, където почти няма промяна в цените от януари насам. Там средната цена за двустаен или тристаен апартамент на месец е около 245-265 евро. 

Как ще изкарат частните квартирите на светло

Според данните на Евростат, по-малко от 16% от българите живеят под наем. Основно това са ученици, студенти и хора, които работят в големите градове.

Новият модел на работа от вкъщи позволява на много хора да напуснат София и да се преместят в по-малък град или село, където вече имат имот или просто животът е по-спокоен и близо до природата. Подобна е и ситуацията сред студентите в столичните университети, които вече повече от година продължават да учат онлайн. 

С колко паднаха наемите на жилища у нас

Спадът в цените се подхранва от сериозен ръст в предлагането. За последните три месеца активните оферти в Студентски град, например, са се увеличили с близо 50%.

istock
istock

С почти 40% е нараснало предлагането в Манастирски ливади, а в Овча купел имотите под наем са с 45% повече през април спрямо януари. В Оборище, Център и Лозенец имотите, които се дават под наем са се увеличили съответно с 31, 28 и 25 процента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg