Туристическата индустрия се бори с най-голямото си предизвикателство. Пандемията затвори хората по домовете им, а някои от големите туристически агенции отчитат спад от 50 на сто от приходите.

Алтернативните места за настаняване, обаче, стават все по-привлекателни. Този бизнес се разраства и у нас. Варна като туристически град има хиляди частни квартири, но голяма част от тях са в сивия сектор. Това вече може да се промени с нова наредба, която улеснява процедурата за регистрация.

С колко паднаха наемите на жилища у нас

Тя излезе след година и половина очакване. Това съобщи за Радио Варна Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България. Той уточни, че от години не е имало толкова либерални условия за регистрация на имоти за отдаване под наем, а удостоверението е безсрочно.

"Плаща се една такса, която е на легло по 20 лева, вече и в зависимост от това колко е голямо жилището. На база на това нещо се издава това удостоверение, но след тази регистрация следват още няколко стъпки, за да може да сме напълно изрядни към законодателството. След това всеки месец се плаща и туристически данък."

istock
istock

Улеснената процедура ще извади много от частните квартири на светло, според Красимир Андреев. Вече не се изисква и 51% съгласие от съседите за отдаване под наем. Според Руслан Петков, управител и собственик на пропърти мениджмънт компания във Варна, тази стъпка прави сектора активна икономическа единица в страната.

Наемите у нас двойни на тези в Полша

"Общо взето трябва да сме щастливи и да ликуваме, че вече сме част от икономиката на страната, защото преди това все едно продавахме домати на пазара."

Спад от 30% на наемите отчита компанията на Руслан Петков за цялата 2020-а година. Има места, обаче, които са подобрили показателите си, което се дължи на преориентирането на хората от хотелите към частните квартири. Идват основно сезонни туристи, много малка част са хората, които пристигат в града по работа. Пандемичната обстановка се отразява и на цените на наемите:

istock
istock

"Дългосрочните наеми спаднаха, това е факт защото много голяма част от сегмента на клиентите претърпя отлив. Това е сегмента на студентите. Те преминаха на онлайн обучение и апартаментите в града им станаха ненужни. Съответно наемите паднаха, но в последствие пазарът се регулира. След това се вдигнаха отново, но има един отлив от може би, 30-40% от наема."

Анализите на една от големите световни платформи за кратковременно отдаване под наем на жилища показват, че се увеличава търсенето на апартаменти и къщи в градовете и техните околности. 

Пандемията потвърди това, че ако един апартамент е на добро място и се поддържа, той ще е успешен, ако не е – може да забравите за краткосрочно отдаване под наем, каза още Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите в България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg