По време на пандемията има повече запитвания за краткосрочни наеми, които да отговорят на допълнителното търсене на компаниите. Въпреки това стандартната срочност на наемите в региона на Централна и Източна Европа варира между 3 и 5 години за складове и над 5 години за сгради за производството. Това показва доклад на Colliers.
 

Наемите остават до голяма степен стабилни в целия регион, като на някои пазари се наблюдава увеличение в най-търсените локации. Основните наеми в региона варират от 2,9 евро на кв. м. на месец в Полша до над 5 евро на кв. м. на месец в България. Равнището на постижимия наем зависи от това кой е наемателят и какви условия са договорени в договора за наем. Разходите за строителство също играят своята роля, тъй като през последните няколко години те се увеличават.

Брутното търсене на индустриални и логистични площи през 2020 г. достигна около 9 млн. кв.м., което представлява среден ръст от почти 25% на годишна база. Най-голяма активност са регистрирали компаниите от сектора логистика на трети страни, следван от секторите на търговията на дребно и електронната търговия, показва още докладът.

Пандемията оказа значително въздействие върху цялостната инвестиционна дейност в региона на Централна и Източна Европа през 2020 г., като общият обем е с 24% по-нисък от този през 2019 г. Международните инвеститори бяха възпрепятствани да пътуват и физически да проучват имоти, но това не се оказа пречка пред доминиращия интерес от страна на купувачите от региона на Азиатско-Тихоокеанския регион, насочен към индустриални и логистични активи.

pixabay.com
pixabay.com

2020 година е рекордна за достигнатите стойности в областта на индустриалните и логистични площи, с около 3,3 млрд. евро сключени сделки или 32% дял от общите годишни обеми.

Най-евтино излиза да наемеш магазин в София и Братислава

Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" ЦИЕ, добавя: "По-голямата част от инвеститорите, които търсят инвестиционен продукт в областта на индустриалните площи и логистиката, също предпочитат да придобиват портфейли, платформи или възможности за разрастване. Обемът от 3,3 млрд. евро през 2020 г. се състои от приблизително 45 сделки, което прави над 70 млн. евро среден размер на сделка. Сред тези трансакции са някои много забележителни портфейлни сделки, най-голямата от които е придобиването от GLP на активите на Goodman в ЦИЕ за около 1 млрд. евро".

СВОБОДНИ ПЛОЩИ

Наличността на свободни площи в региона на ЦИЕ е средно около 5.9%.  Някои предприемачи са готови да строят спекулативно, докато други са подложени на по-малък натиск и предпочитат да се насочат към "строителство по поръчка".

Свободните площи в рамките на страните са много ограничени на някои места, особено в най-търсените локации, така че в идеалния случай потенциалните наематели, които искат да навлязат в региона или да се разширят, трябва да започнат процеса на търсене по-рано, за да избегнат евентуални  забавяния на плановете си. 

ТЪРСЕНЕ

Поглеждайки към брутното търсене на индустриални и логистични площи през 2020 г., се отчита много висока активност, като в региона са регистрирани около 9 млн. кв. м., което представлява среден ръст от почти 25% на годишна база. В съответствие с тенденциите от 2019 г., пазарите в Букурещ и Братислава привличат по-голямата част от търсенето на своите пазари, съответно със 70% и 73%. От друга страна, на чешкия и полския пазар се наблюдават по-високи нива на активност в техните регионални градове.

СЕКТОРИ

През 2020 г. най-голяма активност регистрират компаниите от сектора логистика на трети страни (около 28%), следвани от сектора на търговията на дребно (17%) и електронната търговия (12%). Според данните, секторите логистика на трети страни и търговията на дребно имат доста сходни дялове в сравнение с 2019 г., а електронната търговия е с 200% ръст на годишна база.

По време на пандемията има повече запитвания за краткосрочни наеми, които да отговорят на допълнителното търсене на компаниите. Въпреки това стандартната срочност на наемите в региона варира между 3 и 5 години за логистиката и над 5 години за производството.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg