Наемите на първокласни площи в моловете в София са най-ниските в сред страните от Централна и Източна Европа заедно с тези в Братислава – 50 евро на кв. м на месец. В българската столица те са намалели с 9,1% на годишна база и се очаква да продължат да спадат и тази година, сочи доклад на консултантската компания Colliers International за инвестициите в бизнес имоти в региона през 2020 г..
 
Най-скъпо в ЦИЕ излиза наемането на първокласни площи в търговски центрове в Прага – 130 евро на кв. м, следват Варшава със 120 евро на кв. м, Будапеща със 75 евро на кв. м и Букурещ със 70 евро на кв. м.
 
Colliers прогнозира, че през 2021 г. доходността от офиси и търговски площи в София ще се запази на равнището си от миналата година, а тази от индустриални имоти ще намалее.
 

За региона като цяло компанията отбелязва, че от второто тримесечие на 2020 г. насам почти не е отчетено движение в доходността от първокласни активи заради липсата на сделки. Тя обаче счита, че известни промени са неизбежни, като основните, добре представящи се активи ще продължат да се справят добре, а второкласните продукти ще бъдат подложени на по-голям натиск. Заради промяната на интереса на инвеститорите към логистични площи може да се очаква, че и цените ще реагират по съответния начин, пише Colliers.
 
Наемите на първокласни офис площи в София също са най-ниските в страните от Централна и Източна Европа на ниво от 13,50 евро на кв. м към края на 2020 г. Те са намалели с 15,6% на годишна база през четвъртото тримесечие, показва още докладът. Компанията очаква наемите на офис площи в столицата да останат непроменени през 2021 г.
 

istock
istock

На второ място по най-ниски наеми на офиси в региона е Братислава с 15,50 евро на кв. м и спад от 3,1% на годишна база. В Букурещ наемите на първокласни офис площи достигат 18 евро на кв. м, като те са останали непроменени на годишна база през четвъртото тримесечие.
 
Варшава е централноевропейската столица с най-високи наеми на офис площи от 24,50 евро на кв. м, следват Будапеща и Прага със съответно 23 евро на кв. м и 22,50 евро на кв. м.
 
В същото време бизнес имотите в София носят най-висока доходност в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Доходността от офиси в българската столица към четвъртото тримесечие на миналата година е 8,25%, докато в Прага е едва 4,25%. На второ място след София в региона е Букурещ, където офисите носят доходност от 7%. В Братислава тя е 6%, в Будапеща е 5,25%, а във Варшава – 4,65%.
Индустриалните имоти в София носят доходност от 9,25%, показват данните на Colliers, докато в Букурещ тя е 8%, а в Братислава достига 6,25%, колкото и във Варшава. Най-ниска е доходността от индустриални имоти в Прага – 5%, а в Будапеща е 7%.
 
София обаче е и централноевропейската столица с най-високи наеми на първокласни логистични имоти от 5,20 евро на кв. м на месец, сочат данните на консултантската компания. Те са останали непроменени спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. и Colliers очаква да задържат нивото си и през 2021 г.
 

istock
istock

Столицата изпреварва Будапеща и Прага, където наемните нива достигат съответно 4,90 евро и 4,85 евро на кв. м. Следват Букурещ с 4 евро на кв. м, Братислава с 3,95 евро на кв. м и Варшава с 3,20 евро на кв. м.

Кризата изпразни офисите в София

Търговските центрове в София също носят най-висока доходност на инвеститорите сред столиците в ЦИЕ от 7,75%. На второ място отново е Букурещ с 6,75%, а по-нататък следват Будапеща с 6,25%, Братислава с 6%, Варшава с 5,75% и Прага с 5,25%.
 
В същото време наемите на офис площи в ЦИЕ ще останат под натиск към понижение заради тенденцията за ръст на свободните площи на много пазари след ниското усвояване през 2020 г. Компанията очаква офис пазарите в региона да станат неутрални или пазари на наемателите.
 

istock
istock

Точно обратното може да се каже за логистичните пазари, тъй като нарасналото търсене тласка наемите нагоре. Наемите на първокласни площи в търговски центрове намаляват, тъй като секторът се бори с последиците от пандемията, но ритейл парковете в региона се представят добре, отбелязва Colliers.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg