С ипотеката още от класическото римско право се обезпечава едно вземане. Нотариус Камен Каменов разяснява пред БНР понятието “Ипотека на недвижим имот“ и какво трябва да знаем за нея.

Кредиторът, който отпуска сумата по нашето право, обезпечава това свое вземане с ипотека върху недвижим имот. 

Ипотеката се учредява чрез вписване в Имотния регистър, когато се извършва въз основа на договора или закона.

Ипотеките по принцип са два вида: договорна ипотека във формата на нотариален акт или законна ипотека, която се учредява в полза на отчуждителя на недвижимия имот.

Такси и удръжки при теглене на кредит

Ипотеката е институт в правото с изключително приложение при сделките с недвижими имоти. Тя е призната от закона възможност на кредитора, в чиято полза е учредена, да изнесе на публична продан ипотекирания недвижим имот, за да обезпечи своето вземане към длъжника. 

istock
istock

Ипотеката е предпочитано средство за обезпечение на дългове, защото ипотекираният имот не се владее и ползва от кредитора, а остава във владението на длъжника. 

Какво да имате предвид, ако купувате ново строителство

Ипотеката също представлява сигурна ,,гаранция“ за кредитора, че той ще получи вземанията си. Основна характеристика на ипотеката е, че тя е противопоставима на всяко трето лице, което е придобило права върху ипотекирания имот след вписването ѝ.

Ипотеката следва имота, независимо кой е собственика му. В случай на неизпълнение на задължението на длъжника, кредиторът отново има право да иска изнасянето на публична продан на ипотекирания имот, дори и той вече да не е собственост на длъжника. 

Ипотекиран имот може да се продаде, но купувачът го придобива обременен с ипотеката. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg