Много малък дял от българите разчитат на кредит, за да си купят жилище. Това показва изследване на Евростат за 2019 г.

46% от населението на ЕС живее в апартаменти, малко над една трета – в самостоятелни къщи, а почти една пета – в двуфамилни къщи, показват данни на  Евростат. В България преобладаващо населението живее в апартаменти – почти 50%, над 35% са в самостоятелни къщи и само малко над 5% - в двуфамилни къщи.

През 2019 г. седем от всеки десет (70%) души в ЕС живеят в къща или апартамент, които притежават. През 2019 г. във всички държави членки на ЕС има повече собственици, отколкото наематели, като най-висок е делът на собствениците в Румъния (96%), Унгария (92%), Словакия (91%) и Литва (90%). Най-нисък е делът на обитаваните от собствениците жилища в Германия (51%) и Австрия (55%).
 
България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на хората, които живеят в собствени имоти и нямат ипотека или друг кредит за покупка на жилище, показват данни на Европейската статистическа служба Евростат.
 
Делът на собствениците на имоти в България, които живеят в собствено жилище и нямат ипотека, е почти 82% през 2019 г., откогато са данните на европейската статистика.
 

Евростат
Евростат

На първо място е Румъния с 94,7%, а на второ място е Хърватия с 82,3%. Най-малък е този дял в Нидерландия – 8,5, Швеция – 12,2%, Дания – 14%, Германия – 25,4%, Белгия – 28,7%.

Дълъг или кратък срок да избера за кредита си

Същевременно делът на българите, които живеят в собствено жилище, закупено с ипотека или друг кредит, е само 2,3%, като е вторият най-нисък в ЕС. Лидер е Румъния с 1,1%.
 
Най-голям е този дял в Нидерландия – 60,4%, Швеция – 51,4%, Дания – 46,5%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg