С 8 на сто са поскъпнали имотите в средно висок и висок сегмент у нас, показва анализ на Colliers. Средната цена на апартамент с две спални (с включен гараж и ДДС) в средно висок и висок сегмент достига между 156 хил. евро и 194 хил. евро.

Апартаментите с три спални се продават между 226 хил. евро до 270 хил. евро. Къщите от редови тип намират купувач срещу 270 хил. евро до €450 хил. евро, а самостоятелните къщи сменят собственика си срещу почти половин милион евро.

Данните на Colliers сочат още, че разликата между офертната и покупна цена почти се е стопила и е по-малко от 1% през първото полугодие.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че търсенето ще изпревари предлагането в средно висок и висок сегмент на жилищния пазар през втората половина на годината.

Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените, прогнозират от компанията.

Активността на жилищния пазар в голяма степен е обвързана с политиката на банките. Рекордно ниските лихви по кредити стимулират покупките с ипотечен кредит.

Пандемията вдигна цените на жилищата у нас

Спестяванията нарастват, но нулевите лихви по депозити и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер, стимулират инвестициите в имоти.

istock
istock

През периода клиентите търсят най-вече къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано, казват от Colliers.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg