Търсенето на апартаменти на партерен етаж е все по-голямо, отчитат брокери. Най-предпочитани са такива жилища в затворените комплекси.
Според тях хората по този начин се опитват да си осигурят повече спокойствие в пандемията.

Според Полина Стойкова, управител на една от големите посреднически имотни агенции, партерите се търсят в затворените жилищни комплекси или в кооперации, които са оградили прилежащите си зони на сградата и зелените площи са им добре поддържани.
 
Брокерите обаче предупреждават, че купувачите на имоти на партерните етажи трябва много да внимават на какви оферти попадат. Немалка част от този тип недвижимости, обявени за продажба, са със статут на ателиета, търговски обекти и дори гаражи. Това би донесло проблеми за купувачите и излишни разходи за промяна на статута им, доколкото въобще е възможен подобен вариант.

Какви жилища са най-търсени в момента у нас

„Възможността за обособяването на дворче компенсира обстоятелството, че имотът иначе се намира на най-ниското жилищно ниво на сградата“, обяснява тя. „При ваканционните имоти още преди пандемията клиентите предпочитаха партерните апартаменти основно заради по-ниската цена. После обаче разбраха, че е предимство да имат повече площ, за да си сложат столчета пред имота, например. Освен това при охраняем ваканционен комплекс няма никакви проблеми със сигурността и на партерните етажи“, добави Стойкова.
 

istock
istock

Тихомир Цаков потвърждава наличието на по-висок интерес към жилищата на партерен етаж. „В момента партерите са станали доста актуални. Причината е, че при определени условия може да се ползват част от прилежащите площи на сградата. Основно такива имоти с обособено дворче се предлагат в затворените комплекси“, пояснява той. Според Цаков интересът към партерите, за да се отвори магазин, вече силно се ограничава от развитието на онлайн търговията и доставките до вратата на клиента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg