Пандемията е довела до поскъпване на жилищата в България, показват данните на Евростат.

Между януари и март жилищните цени у нас са нараснали със 7,5%, което поставя България  на осмо място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие както на годишна, така и на тримесечна основа.

Най-много са се вдигнали цените на имотите в Люксембург - със 17% на годишна база. Следват  Дания - с 15,3%, Литва - с 12%, Чехия - с 11,9% и Нидерландия - с 11,3%. В Германия и Австрия поскъпването е съответно с 9,4% и 8,3%.

Кипър е единствената страна членка на ЕС, която регистрира спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие от 5,8%.
Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%.

Какъв е наемът на жилище в различните страни в Европа

Лидер по този показател е Естония с тримесечен ръст на жилищните цени от 6,6%, следвана от Дания с 5,8% и Литва с 5%. Преди България се нареждат още Чехия с 4,6%, Унгария с 4,5%, Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

istock
istock

От 2010 г. до първото тримесечие на тази година в България жилищата са поскъпнали с близо 40%, докато наемите са се покачили с около 15%, показват още данни на Евростат.

През периода жилищата са поскъпнали в 23 страни, а са намалели в четири, като най-силен ръст е отчетен в Естония  (+126,8%) и Люксембург (+108,2%).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg