Потребителските кредити са сред най-разпространените и предпочитаните заеми. Те се предлагат с и без обезпечение и се различават по предназначение, срок за погасяване и лихвен процент. Стоковият кредит е вид потребителски кредит, който банките и небанковите финансови институции предлагат. Неговият размер може да бъде от 100 до 50 000 лева със срокове на кредитиране от 3 до 72 месеца.

Ако желаете да закупите дадена стока или да заплатите услуга, но нямате налични средства на разположение, стоковият кредит е вариант бързо да получите нужната сума. Това е целеви кредит, като сумата се отпуска за закупуването на конкретен продукт. Обикновено той е краткосрочен и може да се предлага с или без оскъпяване.

Предназначение на стоковия кредит

Кредитът може да бъде използван за закупуването на мебели и цялостно обзавеждане, климатична и отоплителна техника, бяла и черна техника, компютри, мобилни телефони, инструменти и оборудване, строителни материали и други. Потребителите често прибягват към стоков кредит, когато искат да закупят по-качествен или по-висок клас продукт, в сравнение с този, който заплатата им позволява.

Кредитна карта – плюсове и минуси

Понякога човек бърза да закупи стока на промоция или му се налага спешно да подмени повредена домакинска техника. Кредиторите знаят това и обикновено кандидатстването е максимално улеснено. Повечето банки предлагат кандидатстване само лична карта, без обезпечение, бързо одобрение и достъпни месечни вноски.

Новата ситуация с коронавируса и изолацията у дома най-често подтиква потребителите към покупката на нов лаптоп. Тази тенденция се обуславя от необходимостта от работа от вкъщи и онлайн обучението. Смартфоните също са сред най-търсените продукти на изплащане. Те са нужни не само за комуникация, а и за бързо прехвърляне на данни и за изпълнение на работни проекти. Други актуални стоки са пералните, хладилниците, спалното обзавеждане и матраците.

За какво да внимавате?

Много банки предлагат примамливи кредитни условия. Например 0% годишен фиксиран лихвен процент, 0% годишен процент на разходите (ГПР) и без скрити такси и комисионни. В някои случаи имате възможност сами да определите параметри като размера на месечната вноска, датата на плащане на месечните вноски и дали да заплатите първоначална вноска и нейния размер.

istock
istock

Колкото и да бързате с покупката, важно е да не взимате необмислени решения. Преди да подпишете договор за кредит, уверете се, че сте го прочели внимателно, за да не се съгласите с неблагоприятни за вас условия. Особено внимание обърнете на ГПР. Той ви показва точната сума, която трябва да изплатите на кредитора. В нея са включени всички такси, комисионни и други разходи по обслужването на дълга, които ще поемете, освен лихвата.

Не мога да погасявам кредита си – какви са вариантите

При кандидатстването попитайте дали има допълнителни такси и какво включват те. Такива могат да бъдат:

- Такса за обработване на заявката за кредит;

- Такса за получаване на средствата по заема;

- Такса за откриване/закриване на сметка;

- Такса за известие чрез SMS;

- Такса за издаване и обработка на кредитна/дебитна карта;

- Месечни такси за обслужване на кредита и други.

Застраховка към стоковия кредит

Сключването на застраховка за покриване вноските по кредита в случай на непредвидени събития не е задължително. Именно поради това, застраховката не е част от ГПР. Ако изберете да сключите и застраховка, е важно да направите информиран избор и да сте наясно каква точно е нейната цена и какви са покритите застрахователни рискове.

istock
istock

В случай че решите да се възползвате от такъв тип застраховка, можете да застраховате както себе си от настъпването на неблагоприятни събития, така и стоката от бедствия и кражби. Може например да сключите застраховка с покритие на рисковете „живот и безработица“ и „протекция на стоката“.

Бърз или банков кредит

Кандидатстване за стоков кредит

Кредитните компании предоставят удобство на своите клиенти да кандидатстват както на място в магазина, в който искат да закупят дадената стока, така и по телефона или изцяло онлайн.

Изплащане с месечна вноска от магазина

Всяка търговска верига се стреми да улесни клиентите си с отпускането на стоков кредит, за да може да продаде по-лесно стоките си. Тези лизингови кредити обикновено са с (почти) нулев лихвен процент за клиента. А хипермаркетите сключват партньорски договори с банките, като лихвите по средствата се поемат от самите тях.

20% от хората няма да могат да обслужват кредитите си

Внимавайте обаче дали търговците не включват разходите си по обслужването на кредита в общата цена на стоките. Често пъти продуктовите етикети не указват тази подробност, но голяма част от стоките се продават на по-ниски цени, ако бъдат изплатени наведнъж.

istock
istock

Получаване на стоков кредит от дома

Вече няма нужда да обикаляте по банки и фирми за бързи кредити, тъй като в интернет можете лесно да намерите и сравните всички актуални кредитни оферти. Обикновено сайтовете на кредиторите предоставят калкулатор, с който да изчислите колко точно е ГПР по кредита. Следва да попълните формуляр с личните си данни, които по силата на закона се съхраняват строго конфиденциално.

За по-възрастните хора и тези без компютърни умения има вариант и за кандидатстване по телефона. Необходимо условие е кандидатът да има издадена дебитна или кредитна карта от банка, тъй като средствата по заема пристигат по нея.

Отказ от стоковия кредит

Възможно е по някаква причина да установите, че вече не желаете да купите дадената стока или се налага да върнете вече закупена такава. Законът за потребителския кредит предвижда право на отказ от вече сключен договор за потребителски кредит.

Потребителят има право да се откаже от сключения договор за потребителски кредит в срок 14 дни, считано от датата на сключване на договора. В този случай не се дължи обезщетение или неустойки и няма нужда да се посочва причина.

За да упражните правото си на отказ обаче, цената на стоката трябва да надвишава сумата от 400 лева. Ако това условие е изпълнено, следва да изпратите уведомление до кредитора, преди да изтече двуседмичният срок. Може да се обърнете и към консултанта в магазина, в който сте сключили договора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg