Около 20 % от хората няма да могат да обслужват кредитите си, след като изтече мораториумът върху тях.

Това обяви по време на форума "Шумът на парите" Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските къщи. Заради кризата с коронавируса много хора са задържали разходи, които не са от първа необходимост.

В същото време им се е наложило да преустроят домовете си, за да се пригодят към новата ситуация с работа вкъщи.

Какви са най-честите нарушения в договорите за бърз кредит

С облекчаването на мерките и напредването на ваксинацията срещу Covid-19 много хора ще поискат да се върнат към високите харчове за забавления, но е добре да бъдем внимателни с личните си финанси, предупреди Райна Миткова от Асоциацията на колекторите.

С поетапното отпадане на мораториума върху кредитните задължения за всеки от нас ще се покачат разходите ни, предупреди Миткова:

"Трябва като кредитори да сме внимателни и да проявим малко повече гъвкавост към хората, които са изпаднали трайно в затруднения".

istock
istock

Голяма част от хората са опитали да спестят разходи в най-тежките месеци на пандемията:

"Бяха задържани разходи както за здраве, най-вече във формата на превенция, така и за обучение. Това пък са и перата, които голяма част от анкетираните казват, че ще наваксат вече - живот и здраве, когато ситуацията се подобри".

Дълъг или кратък срок да избера за кредита си

В същото време спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви, допълни експертът по капиталови пазари Антон Панайотов:

"Мисля, че преди месец една от големите банки в България обяви минус 1,5% за средства над 200 000".

Най-добрият ход е да се обърнем към инвестиции в активи, но много внимателно и след съвет със специалист.

"Ако поемем по-голям риск, ще направим по-голяма възвращаемост. То така върви животът", посочи Панайотов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg