Българите, както и другите източноевропейските потребители са най-щастливи, когато купуват висококачествени продукти на разумни цени. Качеството и цената, заедно с добротата, са най-важните неща, които търсят при пазаруване.

От друга страна, те се страхуват от високи цени, лошо качество и измами. Те също са обезпокоени от големи тълпи, липса на избор, лошо обслужване на клиентите и необходимост от носене на маски.
 
Това са някои от резултатите от проучване, проведено наскоро в Източна Европа от международната организация за изследвания и сертифициране ICERTIAS.
 
Когато ги помолят да напишат „Само една дума, която за пръв път им идва на ум“, когато мислят за пазаруване днес, повечето участници в проучването отговарят - пари.

Други отговори включват онлайн, обувки, храна и дрехи. На въпроса кое е най -важното за тях при пазаруване, повечето участници казват цена, последвана от качество, пари и отстъпки. На въпроса какво им липсва най-много, когато пазаруват днес, повечето участници казаха - пари, последвани от време.
 
Както показва изследването, източноевропейците обичат да пазаруват като цяло – особено, когато това включва големи отстъпки и изобилие от избор. Те ценят най -много качеството, парите и добротата на търговците. Те също така искат да видят повече промоции и отстъпки, по-ниски цени, по-високо качество, повече избор и по-добро обслужване на клиентите, независимо дали пазаруват в магазина или онлайн.

Как търговци заблуждават потребителите в магазина

Най -добрият начин за продавачите да подобрят пазаруването на потребителите в Източна Европа днес, според участниците в проучването, е да предложат по-конкурентни цени.
 

istock
istock

Проучването е проведено от 12 до 21 юли 2021 г. върху национално представителни извадки в 16 държави от Източна Европа, и включващи участници над 17 години. Държавите са България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Северна Македония, Полша, Република Косово, Република Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Словашката република и Словения.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg