Парите, вложени в консервативен фонд, носят повече доход, отколкото ако ги държим вкъщи, смята Ралица Григорова, финансов консултант в дружество за управление на взаимни фондове.
 

По данни на БНБ за септември 2021 г. депозитите до 1000 лв. силно са намалели - с 255 000 броя. Освен че сме в период на ускорена инфлация и затруднена икономика, промяната на политиката на банките към депозитите и таксите подплаши много хора. Основен въпрос за семействата става запазване на стойността на парите.

Тук бихме желали да предупредим, че "бурканбанк" не запазва стойността на парите, казва Ралица Григорова. Единственият начин е те да бъдат вложени в нещо, за да работят за доход, допълва тя.

Икономист: Хората теглят парите си от банките и ги влагат в имоти

Ако държите 1000 лв. вкъщи, с тях ще можете да си купите по-малко неща при повишаваща се инфлация. Ако бяхте инвестирали 1000 лв. в началото на 2021 г. в консервативен фонд, към ноември те щяха да са увеличени с 60 лв. чисто, с начислени такси, без да правите нищо, обяснява Григорова пред БТА.
 

istock
istock

Вложенията в консервативен фонд могат да бъдат изтеглени заедно с дохода в рамките на 3 работни дни - няма забрани, санкции и прочее. Можете да вложите сумата на няколко части чрез месечни вноски в спестовен план, свързан с консервативен фонд, казва още Ралица Григорова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg