Съединените щати са дом на повече милионери от всяка друга страна в света. Но дали страната наистина е най-богатата в света, зависи от начина, по който измервате.

Доклад, публикуван от Credit Suisse през октомври, казва, че САЩ са "начело", когато става дума за глобалното богатство. Но погледът към числата в този доклад разкрива различна история.

Макар да е вярно, че богатството в САЩ расте по-бързо от където и да било другаде в света, тя не е най-богатата държава, когато сравнявате средната стойност на богатството на възрастен гражданин.

Тази титла отива в Швейцария, както можете да видите на картата по-долу. На нея са показани Топ 10 на страните според богатството на възрастен гражданин.

След Швейцария са Австралия, САЩ, Белгия, Норвегия, Нова Зеландия, Канада, Дания, Сингапур и Франция.

Но, почакайте. САЩ тук е номер 3, докато по друг показател дори не влиза в Топ 10.

Класирането по-горе разделя общото богатство на страната на цялото население. Това означава, че не е отразен факта, че най-богатите 0,1% от американските домакинства притежават толкова богатство, колкото най-бедните 90%.

Друг, може би по-справедлив начин за класиране на най-богатите страни в света, е да погледнете страните, в които най-много хора са богати.

Credit Suisse използва тези числа, за да сравни колко богатство има средният гражданин във всяка страна.

В това класиране австралийците са най-богати. А САЩ дори не влизат в Топ 10.

Подреждането е това – Австралия, Швейцария, Белгия, Холандия, Франция, Канада, Япония, Нова Зеландия, Обединено кралство, Сингапур.

САЩ имат средно богатство от 61 667 долара на възрастен, което поставя страната под номер 18, доста по-далеч от другите, включително Ирландия (72 473 долара), Тайван (78 177 долара) и Корея (65 463 долара). Канада, от друга страна, е номер шест, със средно богатство от $106 342 на възрастен. Така се оказва, че Канада е по-богата от САЩ.

Икономистите често посочват простата истина, че богатството прави по-лесно придобиването на повече богатство, което означава, че тези, които имат много пари, предават това предимство от едно поколение на друго.