Планирането на разходите за почивка е тема, която вълнува много хора. Разликите в цените на стоките и услугите в различните европейски градове може да бъде значителна. 50 евро в един град могат да стигнат за цял ден, докато в друг са достатъчни само за обяд, пише изданието Alpharooms Travel Blog

Сайтът представя графики с разходите за транспорт, храна, напитки и културни забележителности в 12-те най-посещавани града през 2018 г.

Най-евтината дестинация според проучването е Анталия, където разходите за един ден възлизат на 31.24 евро. С тези пари бихте могли да се храните и да посетите най-популярните забележителности в града. Три хранения на ден в Анталия излизат около 17 евро. Храната и напитките в Истанбул също са евтини. За да се насладите на местната кухня, да посетите най-забележителните места и да изпиете една бира, ще са ви необходими 43 евро на ден.

На второ място сред най-евтините дестинации в Европа се нарежда Прага с 42.16 евро. Бюджетът, който е необходим за двете най-посещавани атракции в града - Пражкият замък и Карловият мост, е само 16 евро. Прага е почти три пъти по-евтина дестинация от Лондон и шестата най-популярна за 2018 г. Общественият транспорт в града струва по-малко от 2 евро, както и бирата.

След нея се нареждат Истанбул (43.07 евро), Амстердам (78.69 евро) и Виена (78.69 евро). Повече средства за един ден са необходими в Дъблин (8.79 евро), Рим (84.33 евро), Бенидорм (96.08 евро) и Париж (96.16 евро). Най-скъпо е пребиваването в британската столица Лондон - 117.78 евро за ден.

Според изданието бюджетът от 50 евро в Лондон ще свърши в 12:30 ч., ако се вземе предвид закуската, транспортът и най-голямата атракция  - Бъкингамският дворец. Цените на храните и напитките са вторите най-високи след Париж. Посещението на две от най-известните атракции в Лондон (Бъкингамският дворец и Лондонската кула) и напитка (бира или коктейл) през деня ще ви струва около 117.78 евро. Градът е посрещнал около 20 млн. туристи през 2018 г., или с 4% ръст спрямо миналата година. 

Репутацията на Париж като град за изискано хранене е оправдана. Дневният бюджет от 50 евро почти ще стигне за храната и напитките за закуска, обяд и вечеря във френската столица.

Лондон, Рим и Дъблин са следващите дестинации с най-скъпа храна и напитки. Най-евтин град в тази категория е отново Анталия.