Месец преди коледните празници хотелиерите се надпреварват да предлагат изгодни оферти за празниците, а най-смелите дори предлагат в сайтовете за колективно пазаруване тържествените дни на половин цена.

Празничните оферти за сезон 2012 г. започват от 40 лв. на човек за нощувка в тризвезден старопланински хотел с включена закуска, установи проверка на„Монитор”.

Особено изгодно е предложението на троянски хотел, който дава 55% отстъпка, когато бъдещите гости си закупят ваучер за посрещането и на Коледа, и на Нова година, като за първия празник нощувките са две, а за посрещането на 2013 г. престоят е за три дни.

Общата стойност на ваучера

с включени празнични вечери за Коледа и Нова година, брънч на 1 януари, закуски и използване на СПА услуги излиза по 225 лв. на човек. Организаторите предлагат допълнителни занимания по заявка на клиентите, най-вече свързани с разходки в околността и посещения на местни фолклорни събития.

Изгодни са предложенията на планински хотели, които не са в непосредствена близост до ски курорти. Сред интересните оферти е посрещане на празника в екзотичен затворен комплекс от самостоятелни къщички в Родопите, които напомнят на приказка.

Сравнителната отдалеченост на обекта е сред основните причини цената за двама да е паднала със 120 лв. и така нощувка със закуска за двама в романтична обстановка, жив огън в голяма камина и обслужване от персонала да е 160 лв. Възможно е приготвяне на ястия по заявка. Отделно в снежните дни се предлагат разходки с моторни шейни.

Класическите почивки в зимните празници се обвързват в над 60 на сто от случаите със зимни спортове, около една четвърт от хората, избрали да почиват у нас, отиват в СПА хотели и останалите се разпръскват според конкретни предпочитания. По традиция над средните остават

цените в етнографските комплекси

с лесен достъп като Копривщица и Арбанаси. Дори с намаление от 30% цената за две нощувки за двама в тризвезден хотел е 240 лв. или по 60 лв. на вечер. СПА хотелите започват с оферти от 55 лв. на нощувка за празничните дни за тризвездните обекти и достигат до 250 лв. на вечер за петзвездните.

От чуждестранните оферти най-разнообразни са предложенията за Гърция, като те започват от Солун и стигат до островите. На остров Корфу например за 4 нощувки, закуски и вечери плащате 395 лв. Като добавите 18 евро за ферибот и 45 евро за новогодишна вечеря, общата сума възлиза на около 600 лв. В четиризвезден хотел в Солун например плащате по 130 лв. на вечер. Две нощувки, закуски и празнична вечеря в тризвезден хотел в Кавала е 110 лв. на човек на ден.

Цените в южната ни съседка

ще останат около или малко под българските, което е пряк резултат от спада на туристите в страната в резултат от постоянните протести. Българските гости, които пътуват самостоятелно, обаче е добре да пътуват с нови джипиеси, които предупреждават за камери, за скорост и прочее. Глобите в южната ни съседка са жестоки, номерата от колите на нарушителите се свалят на мига и разправиите могат да струват десетократно платената изгодна оферта.