987 са милионерите с депозити над 1 млн. лв. към края на юни, показват данни на Българската народна банка.

Техният брой се увеличава с 45 в сравнение с предходното тримесечие и с цели 71 спрямо 2019-а за същия период. Това означава, че на всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. 

В края на второто тримесечие на 2020 г. броят на депозитите на домакинствата е 9,323 млн., като данните показват, че той намалява спрямо същия период на миналата година. Размерът на вложенията е над 57 млрд. лева.

Фирмените депозити обаче са по-малко - едва 582 хиляди броя. Най-много влогове - и от домакинства, и от предприятия, са направени в размер до 1000 лева.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лв. за три месеца, а в рамките на година ръстът е с 12,3%, или с 277 млн. лв.

Кризата ограничи разходите на хората, в резултат на което през второто тримесечие се увеличават всички депозити с над 2500 лв. в тях, но при най-големите влогове на граждани с по над 1 млн. лв. ръстът е най-голям.
 
При всички депозити в размер между 5000 лв. и 1 млн. лв. ръстът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с между 1,6% и 2%.

Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата.
 

istock
istock

Изключение правят депозитите в размер до 2500 лв., които продължават да намаляват. През второто тримесечие на годината те намаляват със 173 хил. броя, а в рамките на година - с 388 хил. броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя.

Българи бавят плащането на кредитите си

От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови възможности теглят парите си и закриват депозити, за да свържат двата края на семейния бюджет.

От друга страна много хора имат по няколко малки влога, които предпочитат да обединят в един с по-голяма сума.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg