Банките у нас са спечелили 622 млн. лв. за първите пет месеца на тази година, показват последните данни на БНБ. Спрямо същия период на миналата година печалбата им се увеличава със 145 млн. лв. или с над 30 процента.

През май активите на банковата система се увеличават със 744 млн. лв. (0,6%) до 128,4 млрд. лв.

Общият размер на отпуснатите от банките в страната кредити през месец май се увеличава със 189 млн. лв. и достига 71,4 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Ръст има при кредитите за домакинства с 320 млн. лв. Отпуснатите заеми за бизнеса обаче намаляват със 188 млн. лева, а тези за сектор държавно управление намаляват с 13 млн. лв.

Българите продължават да трупат пари за черни дни. Депозитите на домакинствата нарастват с 11 млн. лева. Общо депозитите в банките само за месец нарастват с 650 млн. лв. и в края на май възлизат на 109,3 млрд. лв. Най-голям ръст има на депозитите на бизнеса – с 539 млн. лв.

Какви са вариантите да държим парите си в банка освен депозит

Същевременно влоговете в банките на кредитни институции и на сектор държавно управление намаляват съответно с 286 млн. лв. и с 82 млн. лв.

istock
istock

Отсрочените заради пандемията банкови заеми по реда на мораториума върху кредитите към края на май са за 9,661 млрд. лв. От тях 7,49 млрд. лв. са заеми за фирми, а 2,112 млрд. лв. за домакинства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg