Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, представено от председателя на организацията Цветан Симеонов пред бТВ.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48% не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, обясни Симеонов. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, уточни той.

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор било 4 на сто.

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник: „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията”.

С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.