Кризата отряза коледното дръвче. Семействата решиха да пестят от украса на домовете си и да харчат повече за насъщния, разказаха продавачи на елхички в центъра на София. Те бяха проверени лично от земеделския министър Мирослав Найденов дали имат право да продават и дали не пробутват бракониерски дръвчета.

Оказа се, че документите им са наред, но Найденов не си купи елхичка от тях. Много са скъпи, каза министърът, като му поискаха 12 лв. за дръвчето, което си е харесал.

Според продавачите, това не е много, защото дръвчетата заедно с транспорта и наема на терена им излизат поне по 7-8 лв. Тези, които са в саксии пък, ни струват още повече, обясниха търговците, които вече шеста година продават елхички в столицата. Заканват се обаче това да е последният сезон, в който се занимават с този бизнес.

Причината е, че тази година хората масово подминават коледните дръвчета. Никой не купува, само минават и гледат, обясниха търговците от "Руски паметник". През минали години всеки, който минел, купувал, имало даже собственик на фирма, който всяка Коледа взимал по 15 елхички и ги подарявал на служителите си.

Тази година кризата и липсата на 13-та заплата промени хората, не само че пестят и последната стотинка, но и са станали много зли, коментират опитните търговци. Те предупредиха и къде продават бракониерски елхи - по пазарите и спирките, като вечер ги дават за 5 лв.

3000 незаконни дръвчета конфискуваха горските само през последните няколко седмици.