Круиз пасажерите от България са били над 10 000 през миналата година, като очакванията за 2015 г. са техният брой да скочи с минимум 10 на сто. 

Това прогнозират от Българско круиз общество. Решаващо влияние върху планирането на подобен тип ваканции занапред ще окажат два икономически фактора - поскъпналият американски долар спрямо еврото и сериозният спад на цените на петрола.

Силният долар ще стимулира изходящия туризъм на американски граждани, включително към Европа, но ще възпира европейските туристи да пътуват за САЩ, смятат от организацията. Ниските цени на петрола също ще оказват натиск върху понижаването на цените на самолетните билети, в това число и към Европа.

Повишеното търсене на круизи се потвърждава и от значително по-малкия брой промоционални оферти, предлагани от круиз линиите в момента. Ранното планиране става още по-важно, вече и за дестинация Европа. 

За българския пазар една част от круиз линиите са базирали цените си в евро, а други в долари. Разбира се, тези, които са в долари, са вече доста по-скъпи за нас от тези, които са в евро.