Средностатическият българин не е голям любител на здравословното хранене. Това не е заключение на някой известен диетолог, а извод от данните на националната статистика за потреблението в страната.

През 2014 г., въпреки минималното поевтиняване на храните, сме купували по-малко плодове и зеленчуци, риба, мляко, сирене, яйца в сравнение с 2013 г. За сметка на това по-често в хладилника сме изстудявали бира и ракия. Купували сме и повече цигари, независимо че цената на алкохола и тютюневите изделия през миналата година се повиши, пише в. „Труд“.

Според данните на НСИ през миналата година средностатистическият българин е изпушил 603 цигари и е изпил почти 20 л. бира. Консумацията на ракия се е увеличила до 2,4 л. на човек, или с 300 гр. повече от 2013 г.

Продължаваме да ограничаваме яденето на хляб и тестени изделия. През 2014 г. всеки е изял средно по 93 кг, или с близо 5 кг по-малко от предходната година. Данните на НСИ показват, че това е трайна тенденция в хранителните ни навици. В сравнение с 1999 г., откогато са най-старите данни, ядем с 47 кг по-малко хляб за година.

През миналата година всеки е изял средно по 32,5 кг месо. Това е с 300 гр.повече спрямо 2013 г. Най-често на масата сме слагали свинско и пилешко. За сметка на това сме купували по-рядко риба. Основната причина е по-високата й цена. 

Присъствието на агнешкото в пазарската кошница е повече от символично. За цялата минала година на човек в домакинство се пада по едва 1 кг, колкото и през 2013 г. Основната причина е, че в масовия случай хората купуват агнешко само за да уважат празниците Великден и Гергьовден.

По-рядко сме слагали на трапезата плодове. Изключение правят ябълките. През 2014 г. всеки е изял средно по 12,6 кг от този плод, или с 600 гр. повече от предходната година. Купували сме обаче по-малко дини и пъпеши, а грозде почти не сме вкусвали. Ограничили сме и зеленчуците. За миналата година на човек се падат по 20 кг домати, което е с 1,3 кг по-малко в сравнение с 2013 г. Най-голям спад има в потреблението на картофи. През 2014 г. на човек се падат по 28,5 кг - с над 2 кг по-малко спрямо предходната година.