Софиянци и гости на града вече ще могат да закупят през телефона си еднодневна и нощна карта за градския транспорт.

Новата услуга ще бъде представена днес от шефа на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Дневната карта за всички линии струва 4 лв., а нощната е на стойност 2 лв.

През 2020 г. в София трябва да заработи и нова тикет система. Тя се очаква да спестява време за зареждане и да гарантира по-лесно валидиране на потребителите в превозните средства.

Все още не е ясно дали пътниците ще бъдат таксувани спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт, или на изминало разстояние. Всеки пътник ще може да зарежда превозния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта.

Перфораторите ще бъдат изпратени в историята след като тя заработи, но продажбата на хартиените билети ще продължи. Всичко това ще струва на ЦГМ 88 млм. лв, които ще бъдат изплащани в продължение на 10 години на фирмата одобрена да я изгради.

За тикет-системата в столицата се говори вече повече от 10 години. Първоначалната идеята беше тя да заработи през 2019 г., но това вече е нереалистично, заради поредица обжалвания на обществената поръчка.

Преди близо два месеца обаче най-накрая се стигна до етап получаване на оферти и стана ясно, че 10 кандидата искат да изградят новото таксуване в градския транспорт. В момента комисия оценява офертите и трябва да отсее най-подходящата.