Цените на лекарствата без рецепта са скочили с от 100 до 300% за последната година, обявиха лекари, зъболекари и фармацевти след края на извънредно заседание на Обществения съвет по здравеопазване, на което бе обсъждана темата за цените на лекарствата.

При сега действащите механизми за намаляване цените на лекарствата, заплащани от НЗОК, фармацевтичните компании увеличили цените на медикаментите, отпускани без лекарско предписание, за да компенсират загубите, убеден е д-р Николай Шарков Българския лекарски съюз. Според него, ако нещата продължат в този дух, скоро ще настъпи момент, в който ще купуваме най-евтиното лекарство за двуцифрена сума.

От Българския фармацевтичен съюз са категорични, че намаляването на цените на едни лекарства за сметка на други, показва цялата несъстоятелност на лекарствената политика, която е водена до този момент. Получавало се така, че касата плаща по-малко за сметка на пациента, убеден е председателят на съюза д-р Мирослав Ненчев. С това той изтъкна, че твърдението, че като се намалят надценките на търговците на едро и на аптеките, пациентите ще си купуват по-евтини лекарства, се оказа несъстоятелно.

По време на обществения съвет лекари и зъболекари се обединиха около идеята, че подмяната на комисията по лекарствата с Национален съвет е крачка назад. Причината е, че по този начин гарант за лекарствената политика на държавата ще бъде единствено и само самата държава.

Създаването на Националния съвет автоматично е отстранило зъболекарския съюз от контрола върху лекарствата.Според д-р Шарков това са двете съсловни организации, които до момента плодотворно са пречели „на опитите за лобизъм в една политика, която борави с над 2 млрд. лева средства на народа”.

Премахването на комисията по цени и реимбурсиране, която имала обществен характер, и превръщането й в държавен национален съвет, изключвало и участието на НЗОК в определянето на лекарствените цени.