Най-интересните части от доклада на "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ все още са засекретени. Това го прави едно поучително четиво. КТБ беше със съвсем различен бизнес модел от този в банката, която аз управлявам. Това заяви по БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

Лихвите по депозитите няма да достигнат нулата, успокои банкерът. По думите му, между самите банки лихвите вече са отрицателни. 

Всичко е провокирано от политиката на Европейската централна банка, която се опитва да стимулира кредитирането и потреблението и да се стигне до "здравословна инфлация" от няколко процента.

Според Хампарцумян, за да се потребява, човек трябва да се чувства уверен в бъдещето. С това ще дойде и апетитът за инвестиции, както вътрешни, така и чужди. Нивото на лихвите по кредитите е значително по-ниско от това при кризата преди 2008 г. Днес хората, обаче, са много по-предпазливи преди да изтеглят кредит.

Банкерът изрази надежда, че ще се стигне до ново равновесие, и че няма да напомпаме следващия балон, който да ни изненада след време. 

Лошите кредити имат тенденция към стабилизиране и спад. Като цяло ситуацията е овладяна, не само от банките, но и от самата икономика. Растежът се усеща първо от икономически най-подготвените. Ако не си си дал труда да научиш това, което се търси, не го усещаш.

Левон Хампарцумян посочи, че има умерен растеж на потреблението в големите градове, но богатството е разпределено неравномерно в географско отношение. Освен София, още 3-4 града са икономическите локомотиви на страната. Оптимист е, че Варна може да бъде добра алтернатива на столицата в икономическо отношение.

По повод предстоящия стрес-тест на банките, Хампарцумян заяви, че това е проверка на качеството на активите. В крайна сметка, след стрес-теста, ще има по-голямо спокойствие, без изненади в банковата система на страната, прогнозира банкерът.

Той коментира и ситуацията около 500-евровата банкнота. Според него има голяма съпротива в Германия и Франция тези банкноти да не бъдат печатани. По думите му, 30 % от банкнотите са с такъв номинал и те ще продължат да са в обращение и след 2018 г.