Лихвите по влоговете вече са съвсем близо до нулата, а тенденцията от 2016 г., изглежда, ще продължи и през новата година. За тримесечен депозит клиентите могат да получат символичните 0.12% доходност.

В същото време банките свалят с неохота лихвените проценти по заемите, сочи анализ на консултантската компания "Моите пари". Промоциите - и за привличане на депозити, и за кредитиране, са почти на изчезване.

През декември само четири банки са подобрили условията си за отпускане на потребителски заеми, но улесненията са най-вече за клиенти с високи доходи.

Дори при най-изгодните оферти за финансиране на покупки годишният процент на разходите (ГПР) остава двуцифрен - около 13%.

При жилищните кредити само две банки са "свалили летвата", предлагайки по-изгодни условия, показва редовният месечен обзор на компанията.

За тези заеми ГПР, който включва лихвата и таксите, в най-добрия случай за длъжника е от порядъка на 5.7-5.8 на сто, показва индексът "Моите пари".

"Фермерите стават все по-предпочитани клиенти и кредитите за селското стопанство растат. По информация на БНБ към септември 2016 г. в сектор "селско стопанство" са отпуснати 1.79 млрд. лева", обяви междувременно компанията "Агрион Финанс".

По нейни наблюдения агробизнесът тегли най-често заеми за разширяване на стопанството с нови парцели, за модернизиране на производството, за покриване на разходи или за рефинансиране на стари задължения.