Българските банки свалиха безпрецедентно ниско лихвите по депозитите. За първи път в новата ни история средната доходност по влоговете на домакинствата е под 1%. В същото време лихвите по банковите заеми слизат много бавно и остават доста високи, показват данните на БНБ. Така по цена на спестяванията България вече прилича на държавите от Еврозоната, докато лихвите по кредитите са около 3 пъти по-високи. 

През февруари средният доход по влогове на граждани в евро е бил около 0.94% сочат данните на БНБ, публикувани вчера. Година по-рано лихвата е била 1.83%, а през февруари 2014-а - 3.36%. Лихвата по левовите спестявания се е свила за 12 месеца от 2.01% до 1.38 на сто. 

Справка на "Сега" показва, че лихви около процент са рядкост, а офертите на повечето банки се движат около 0.4-0.7%. Средната лихва по влоговете на домакинствата в еврозоната през януари е 0.64%, показват данните на ЕЦБ, а банките във Франция и Словакия дават по-високи лихви от нашите - средно 1.6%. 

Лихвите по влоговете у нас се топят поне 5 години насам, но през последната година и половина скоростта на топене расте. Основната причина е, че домакинствата спестяват и банките са пълни с пари, а търсенето на кредити е слабо. 

Така депозитите се превръщат в бреме за трезорите и те логично свалят лихвите, за да намалят разходите си. Въпреки това отлив няма, а в последната година спестяванията на домакинствата в банките са се увеличили с 2.7 млрд. лв. 

При обема на заемите обаче раздвижване няма, а лихвите спадат много леко и остават високи на фона на европейските. Ставката по жилищните кредити в евро за изминалия месец например е средно 5.89% - само с 0.41 процентни пункта по-ниска от преди година, а в същото време е над 3 пъти по-висока от средната лихва по кредитите за нов дом в страните от еврозоната, където е 1.98%. 

Лихвите по левовите ипотеки у нас са се свили с 0.85 пр. п. за последната година до 5.36%. Тези по потребителските кредити в левове почти не са мръднали за година - от 10.79% през 2015 г., сега те са около 10.32%. Заемите за потребление в евро са поевтинели от 8.49% на 6.75%. Средната ставка по тези заеми в еврозоната обаче е около 5.3%.