С около 1-2 лв. ще поскъпне медът от новата реколта тъй като добивите са по-ниски заради лошото време през лятото, съобщиха от Пчеларско сдружение "Родопска пчела", цитирани от БТА. 

Пчеларите са получили около 8-10 кг мед от кошер, докато в предишни години средните добиви за планинския район са били над 15 кг, или с една трета повече.

Причина за слабата реколта са продължителните дъждове и ниски температури в началото на лятото, когато дори са наблюдавани измирания от глад на пчелни семейства. 

Според секретаря на сдружението Надежда Митева при почти всички пчелари в региона има по няколко измрели пчелни семейства.

Новата реколта мед ще се появи на пазара при повишени цени около 12-13 лв. за буркан от 900 г според прогнози на представители на "Родопска пчела". Това прави цена от 14-15 лв. за килограм на дребно.

В началото на месеца от Съюза на българските пчелари обявиха, че добивите са паднали с 40%, както и че почти липсва висококачествен мед като акациев, липов и манов. Миналата година, която беше успешна за пчеларите бяха добити 10 хил. тона.

Докато цените в магазините растат, изкупните цени са скочили с под 1 лв., съобщиха производители. 

По думите им буркан мед от производител се изкупува за 5-5,50 лв. От цялото производство у нас обаче се реализират под 30%. Причината е ниското търсене, което обуславя и ниската изкупна цена.

Преди време тест на асоциация „Активни потребители“ показа, че много малка част от меда, който се предлага в търговската мрежа, отговаря на всички нормативни изисквания. В стремежа си да намалят себестойността на пчелния мед,

някои производители се изкушават да примесват меда с добавки

от които най-съществени са водата и различни видове сладки сиропи.

Тестването на 10 различни марки от асоциацията показа, че всяка втора марка не покрива поне един от нормативно задължителните показатели за качество. 

Най-често продуктите не отговарят по показателя "диастазна активност", който показва с най-голяма достоверност доколко медът е натурален.