От средата на следващия месец се очаква поскъпване на месото и месните продукти, но всеки производител сам ще определи цената си. Това обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Той изчисли, че при ръст от 30% на суровините, колбасите могат да поскъпнат с 15%.

Производителите обаче ще свиват до последно разходите си, защото потреблението е свито и хората няма да приемат такъв скок в цената, обясни още Вътев. Министърът на земеделието и храните пък каза, че поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти.

„Вероятно ще поскъпнат и колбасите, но не мога да прогнозирам с колко. Същото се отнася и за млечните продукти. Животновъдите, месо и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи", обясни Найденов. По повод цената на хляба и запазването на бюджета на земеделското земеделие за следващата година, Найденов обясни лаконично, че „няма драма".

Вътев не се нае да коментира, какво ще бъде поскъпването. Само искам да ви кажа, че при 30 на сто ръст на суровините, реално оскъпяването на продуктите, осреднено много грубо, а не точно е с минимум 15 на сто, каза Вътев. Той допълни, че цените няма да се повишат с 15 на сто, тъй като никой няма да си го позволи. По думите му всички прозиводители в момента изстискват разходи, освобождават персонал и свиват доходи. Всички знаем, че българският потребител няма да приеме реалният ръст на цената.

От своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов обясни, че намаленото потребление е още по-големият проблем от ръста на цените на суровините. Той също потвърди, че пазарът няма да позволи 15 на сто скок в цените.

Ако искаме да останат преработвателни предприятия в България, ако искаме да остане животновъдство в България, трябва да сме готови като общество да платим тези цени, изрази мнение Найденов.