Милионерите по света са се увеличили с 12% през изминалата година, сочат данни на консултантска компания Boston Consulting Group. Глобалните активи под управление са се увеличили с 8 на сто до 121,8 трлн. през изминалата година, с което надвишиха предишния пик от 111,8 трлн. долара през 2007 г.

Най-голям ръст на богаташите има в Сингапур

където през миналата година те са с една трета повече спрямо 2009 г. Повече от 15 на сто от заможните в града-държава имат над 1 млн. долара в авоари, което ги поставя доста преди Швейцария и богатите на петрол държави от Персийския залив.

Американците са първенци по брой семейства милионери - общо 5,2 млн. Японците са втори в класацията с 1530 домакинства, а китайците - трети с 1110. Четвъртото място е за Великобритания, където милионерите достигат 570 000, следвана от Германия с 400 000 семейства с богатство над 1 млн. долара.

САЩ са лидери и по ръст на състоянието на на милионерите. Състоянията на най-платежоспособните американци са се увеличили с 10,2 на сто, докато на Стария континент повишението е с 4,8%. С този значителен ръст

САЩ изпревариха Европа

и си върнаха лидерското място в световната класация на милионерите. Американските милионери са имали активи на стойност 38,2 млрд. долара, а европейските - 37,1 млрд. долара.

Още по-висок от ръста в Северна Америка обаче е този в Азия - там активите под управление на частните домакинства се увеличава през 2010 г. с цели 17,1%. Според експертите на BCG през следващите пет години стойността им ще нараства със средно 5,9%,

за Китай се очаква нарастването

да е с 14%, а за Индия - с 18 на сто.

Най-голям ръст на богаташи с над 1 млн. долара отбелязва азиатският икономически гигант Сингапур. Повече от 15 на сто от заможните в града-държава са милионери, което ги поставя доста преди Швейцария и богатите държави от Персийския залив.